Nieuwe methode Burgerschap: LEVEN IN NEDERLAND voor het MBO. Bekijk dit product of download een gratis proefpakket.

Koken en bakken op school

Koken en bakken op school

Eén van de leerzaamste en leukste activiteiten op school is koken. Tegenwoordig beginnen steeds meer scholen met leuke kook en baklessen, en dat is niet voor niets! Het is voor de ontwikkeling van kinderen van groot belang dat ze later goed voor zichzelf kunnen zorgen, daarom gaan kinderen ook naar school. Maar worden er naast economievakken ook basisvakken gegeven waar ze later zo’n profijt van hebben?

Natuurlijk zijn er online genoeg wetenswaardigheden te vinden over alles wat maar met koken te maken heeft. Er zijn letterlijk miljoenen recepten te vinden, maar hoe fijn zou het zijn als ze de basis kennen? Want hoe maak je deeg of brood? Op de website van Lekkeremaaltijd.nl staan er naast veel diverse gezonde recepten ook basisinstructies en tips over gezonde voeding.

Zelf een gezonde maaltijd kunnen bereiden is een belangrijke vaardigheid en doet beroep op motoriek, samenwerken en zelfs begrijpend lezen. Vaardigheden waar kinderen een heleboel aan hebben. Leerlingen ontdekken zo dat koken en bakken een plezierige bezigheid is en binnen ieders bereik ligt. Kids kunnen enorm genieten van koken, want hoe mooi is het dat er iets lekkers uit de oven komt, en dat ze dit helemaal zelf gemaakt hebben? Een trots gezicht is het resultaat. Ze kunnen ver voor de kookles uitkijken naar het bakken en koken, het is altijd leuk om iets mee naar huis te nemen.

De opzet van https://www.lekkeremaaltijd.nl is simpel, koken vraagt om een goede voorbereiding en recepten die niet ingewikkeld zijn. Deze vind je niet op de eerste de beste recepten website. De recepten zijn zorgvuldig geselecteerd en worden in begrijpelijke taal gepresenteerd. https://www.allesoverhondenrassen.nl Geschikt om alleen te maken, of in groepjes van verschillende groottes. Stap voor stap uitgewerkt en achteraf geschikt voor een toets!

Op scholen wordt er zoals gezegd gelukkig steeds meer aandacht aan besteed, er zijn 24/7 kookprogramma’s op tv en in iedere supermarkt zijn schappen met kaartjes welke producten bij welk gerecht past. Vrijwilligers zijn alleen wel nodig, het is voor en juf of meester bijzonder lastig om alles te organiseren, vandaar dat ik mezelf met enige regelmaat inzet. Vorige week ben ik weer eens gaan koken op een school met een klas vol kinderen. Wat ik leuk vind is dat er op deze school een keuken aanwezig is waar je heel goed met groepjes kinderen kunt koken. Je kunt je als ouder aanmelden om een uurtje “les te geven”.

Maar wat kook je dan met de kinderen? Het zijn vaak de basisrecepten zoals bladerdeeghapjes, koekjes en kaasstengels. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat als je het een keertje anders wilt doen? Toen ik het er twee weken terug met een moeder van school over had zeiden we tegen elkaar “laten we de volgende keer eens echt gaan koken”. Ik stelde direct voor om chips te maken van boerenkool en rosti van pompoen. Ze keek me wel een beetje grappig aan en vroeg zich hardop af of iedereen dit wel lekker zou vinden.

Ik gaf aan dat als we zouden wachten tot op het moment dat ieder kind het lekker vindt dat hij altijd koekjes zou blijven bakken. Zo gezegd.. De volgende keer gingen we echt koken. En wat dacht je? De kinderen vonden het geweldig! Wat ik er zo leuk aan vond was het enorme enthousiasme. Als er een groep in onze bevolking is die leergierig is dan zijn het wel kinderen. Het moment om te vertellen dat dit op veel meer scholen zou moeten gebeuren. Je had de gezichten van de Kids moeten zien toen ik met een boerenkool en een grote pompoen onder mijn armen binnenkwam en zei “Vandaag gaan we echt koken!” Iedereen sprong in de lucht van blijdschap toen ik vertelde dat we gezonde friet gingen bakken van boerenkool!

Met kinderen kun je natuurlijk geen uren achter elkaar in de keuken staan, omdat ze er op een gegeven moment wel klaar mee zijn en hun geduld beginnen te verliezen. Dat maakt het nog net zo leuk om te zien hoe een kind de boerenkool van de steel afhaalt, vervolgens wast, daarna droogdept en olijfolie over de bloemkool heen schenkt en dat weer een ander kind een eitje doormidden breekt en in een bakje losklopt, en weer een ander de pompoen aan het raspen is. Kortom, het is heel erg leuk om kinderen te leren koken, en het verbeterd vele vaardigheden.

Reacties op deze blog

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blogpost

Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt