In september heeft Kidsweek in de Klas een nieuwe lesmethode gelanceerd: Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Deze actuele en digitale methode voor mediawijsheid in het basisonderwijs bestaat uit tien digitale lessen, waarin telkens één van de tien competenties van Mediawijzer.net* wordt behandeld. Iedere maand komt in de nieuwe les een ander aspect van mediawijsheid aan bod.

MediawijsMediawijs met Kidsweek in de Klas is multimediaal inzetbaar. De les start op het digibord met een klassikale instructie. Vervolgens gaan uw leerlingen aan de slag met de verwerkingsopdrachten, die zowel digitaal als printbaar worden aangeboden. Het lesmateriaal is op twee verschillende niveaus beschikbaar: niveau 1 voor groep 5/6 en niveau 2 voor groep 7/8.

Het lesprogramma van Mediawijs met Kidsweek in de Klas

CompetentiesInhoud les Mediawijs
Les 1: Inzicht hebben in de medialisering van de samenlevingLeerlingen leren wat mediawijsheid is en hoe ze hun mening hierover kunnen vormen. Ze bedenken ook hun eigen uitvinding.
Les 2: Apparaten, software en toepassingen gebruikenLeerlingen leren hoe ze filmpjes en foto's online kunnen zetten en hoe ze een bijlage in een e-mail versturen.
Les 3: Reflecteren op het eigen (social) mediagebruikLeerlingen schrijven een media-reflectie-dagboek, waarmee ze kritisch naar hun eigen (social) mediagedrag kijken.
Les 4: Begrijpen hoe media gemaakt wordenLeerlingen leren hoe (social) media gemaakt worden. Ze krijgen een kijkje achter de schermen op de redactie van Kidsweek.
Les 5: Informatie vinden en verwerkenLeerlingen leren online teksten te beoordelen. Met een vragen-speurtocht gaan ze zoekmachines zoals Google testen.
Les 6: Zien hoe de media de werkelijkheid kleurenLeerlingen leren wat cookies zijn en zullen gekleurde mediaboodschappen (reclames) herkennen aan de hand van filmpjes.
Les 7: Oriënteren binnen mediaomgevingenLeerlingen gaan mediaomgevingen, zoals Facebook en Instagram, met elkaar vergelijken. Ze leren wat het verschil is tussen vrienden op social media en vrienden in real-life.
Les 8: Participeren in social mediaLeerlingen denken na over wat ze wel of niet online met anderen moeten delen. Ze leren wat privacy op internet inhoud.
Les 9: Content creërenLeerlingen gaan zelf content schrijven en bepalen welke mediaomgeving (bijvoorbeeld Twitter) het beste is om deze tekst te delen.
Les 10: Doelen realiseren met mediaLeerlingen gaan een eigen bedrijfje oprichten en denken na over hoe (social) media hierbij ingezet kan worden.


U heeft de mogelijkheid om middels een gratis proefles vrijblijvend kennis te maken met Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Ga naar www.kidsweekindeklas.nl/digitaleproefles voor de gratis proefles.

Waarom een methode mediawijsheid?
Mediawijs in de klasUit onderzoek van Kidsweek in de Klas blijkt dat veel leerkrachten behoefte hebben aan een methode voor mediawijsheid op school. Kinderen worden dagelijks omgeven door media en zijn actief op internet. Het is belangrijk dat leerkrachten leerlingen regels en vaardigheden bijbrengen om hier goed mee om te gaan. Dat klinkt makkelijker dan gedacht. Een échte methode voor mediawijsheid, die de verschillende aspecten van mediawijsheid behandeld, is vaak lastig te vinden. Kidsweek in de Klas speelt goed in op deze trend en heeft in september Mediawijs met Kidsweek in de Klas geïntroduceerd.

Wacht niet langer, ga naar www.kidsweekindeklas.nl/docentenplein en profiteer nu van een speciale introductieaanbod. Je betaalt nu voor het eerste jaar voor de hele school slechts € 129,-.

Wat is Kidsweek in de Klas?
Kidsweek in de Klas is een initiatief van Kidsweek, de weekkrant voor kinderen vanaf 7 jaar boordevol nieuws uit binnen- en buitenland afgewisseld met nieuws over onder ander dieren, sport en games. Kidsweek in de Klas biedt vernieuwde en actuele onderwijsproducten voor het basisonderwijs.

In 2009 heeft Kidsweek in de Klas een methode voor begrijpend lezen ontwikkeld: Begrijpend Lezen met Kidsweek in de Klas. Dit is een actuele methode voor begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8. Deze methode verbindt de wereld van de krant en actualiteit met de wereld van het onderwijs. Elke week ontvangen uw leerlingen een eigen krant en lesmateriaal voor begrijpend lezen op drie niveaus. Sinds dit schooljaar kunnen scholen zich ook abonneren op een volledig digitale variant: Begrijpend Lezen Digitaal met Kidsweek in de Klas. De scholen die werken met Begrijpend Lezen met Kidsweek in de Klas melden positieve resultaten: met Kidsweek in de Klas wordt lezen weer leuk! Zie voor meer informatie www.kidsweekindeklas.nl/mediawijsheid.

VorigeRekentuin: altijd en overal rekenen oefenen op je eigen niveau
VolgendeOntdek Memo voor de onderbouw zelf!