10 tips voor een schoon schoolplein

Het schoolplein wordt al snel een rommelige plek. Zonde, want juist een schoon schoolplein geeft een goede uitstraling aan de school. Bovendien zorgt rommel vaak voor meer rommel. Maar hoe houd je het plein lekker schoon zonder dat je zelf de hele dag afval staat te verzamelen én leer je jouw leerlingen ook nog wat? In dit artikel geven we onze 10 beste tips.

1. Overal afvalbakken

Het ligt misschien voor de hand, maar heb je genoeg afvalbakken? Zo nee, zorg ervoor dat er genoeg afvalbakken staan, Vooral op plekken waar veel afval ontstaat, zoals bij de ingangen en waar ouders wachten. Zo kan iedereen makkelijk zijn troep kwijt. Een grote rolcontainer kan ook geen kwaad!

2. Betrek de leerlingen

Niets werkt beter dan wanneer je zelf mag meedenken over een oplossing. Werk daarom samen met de leerlingen aan een plan om het afvalprobleem aan te pakken. Zo voelen zij zich betrokken en serieus genomen. Misschien een leuke winactie aan vastmaken?

3. Het moment pakken

Gebruik natuurlijke verandermomenten om afvalscheiding en -preventie aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de start van het schooljaar, na de kerst of direct na een grote schoonmaak. Dat zijn de momenten dat iedereen openstaat voor verandering.

4. Wees een voorbeeld

Laat zien hoe het moet! Ruim samen met de leerlingen het schoolplein op tijdens de pauzes. Belangrijk: zorg dat het niet als een straf voelt, maar als iets positiefs. Misschien daarna de kinderen belonen met een film kijken, bijvoorbeeld.

5. Positieve communicatie

Focus in je communicatie op het gewenste gedrag. Praat over een 'schoon schoolplein' in plaats van een 'niet vies schoolplein'. Dit stimuleert positief gedrag!

6. Ploggen of plandelen

Ken je ploggen en plandelen al? Dit zijn superleuke activiteiten waarbij je afval opruimt terwijl je jogt of wandelt. Organiseer een plandel-actie met de klas en krijg materialen zoals handschoenen en vuilniszakken helemaal gratis! Misschien tof om te combineren met een extra gymles.

7. Maak het leuk

Wie zegt dat opruimen saai moet zijn? Het werd al even benoemd hierboven. Voeg bijvoorbeeld een wedstrijdelement toe. Wie het meeste of vreemdste afval verzamelt, kan een leuke prijs winnen.

8. Uitleg is key

Leg goed uit waarom het belangrijk is om afval op te ruimen. Bijvoorbeeld hoe lang afval blijft liggen als het niet wordt opgeruimd. Koppel het thema ook aan vakken zoals biologie en Nederlands. Zo krijgen kinderen meer context.

9. Betrek de ouders

Minder verpakkingsafval? Laat ouders hun kinderen eten meegeven in een broodtrommel en drinken in een navulbare fles. Dit vermindert een hoop afval op het schoolplein.

10. Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom zwerfafval door minder tussenuren te hebben, drinkflesjes te hergebruiken en printers standaard op dubbelzijdig afdrukken in te stellen. Het zijn de kleine dingen die tellen!

VorigeHygiëne op scholen wordt steeds belangrijker
VolgendeVrijwilligers opgeroepen om kokerjuffers te zoeken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter