Schooltv al 60 jaar bij de les

Huisje Boompje Beestje. Ik Mik Loreland. Karbonkel. Koekeloere. Nieuws uit de Natuur. Wie kent ze niet? Een kleine greep uit de talloze tv-programma’s die Schooltv de afgelopen jaren heeft gemaakt. Dit schooljaar is het precies 60 jaar geleden dat de eerste uitzending een feit werd. De tv-kar, die de klas in werd gerold voor het Schooltv-weekjournaal, werd een bekend fenomeen op vele basisscholen. Inmiddels is Schooltv uitgegroeid tot een online platform met educatieve video’s voor het onderwijs. Door in te spelen op actuele thema’s was, is en blijft Schooltv áltijd bij de les.

Schooltv in de afgelopen 60 jaar

In het schooljaar 1963-1964 komt de eerste Schooltv-uitzending voor het eerst op de buis: in zwart-wit, over de Zwitserse stad Basel. Schooltv breidt dat jaar ‘langzaam’ uit naar 20 tv-programma’s. In de jaren 70 krijgt de tv het predicaat ‘normaal leer- en hulpmiddel’, waardoor meer scholen een televisie aanschaffen. Het begin van een flinke groei aan tv-programma’s en bekende titels als Het Schooltv-weekjournaal en Huisje Boompje Beestje. In 2014 gaat Schooltv over van tv naar de online wereld en breekt een nieuwe vorm van Schooltv aan.

Bekijk hier de tijdlijn van 60 jaar Schooltv

Schooltv anno nu

Schooltv is sinds 2014 uitgegroeid tot een online platform. Inspelend op het curriculum en actuele thema's zorgt Schooltv.nl voor een breed aanbod aan ondersteuning voor in de klas. Hoe is de oorlog ontstaan tussen Hamas en Israël? Wat is fake news? En hoe zit het precies met klimaatverandering? Voor antwoorden op dit soort vragen biedt Schooltv.nl educatieve video’s, quizzen, interactieve schoolplaten en tijdlijnen om de les mee te verrijken. Onder de titel 'in de klas' worden programma’s voor volwassenen, zoals Nieuwsuur of Het verhaal van Nederland, bewerkt en gecontextualiseerd voor gebruik in het onderwijs. Daarnaast worden er ook nieuwe lesvideo's ontwikkeld, zoals Clipphanger of FF terugspoelen. Oftewel: Schooltv blijft de komende jaren doorgroeien!

Meester Jesper nieuwe ambassadeur

Schooltv.nl verwelkomt Jesper Hesseling, beter bekend als Meester Jesper, als ambassadeur van het 60-jarig jubileum. Jesper is leraar van groep 7 en 8 en deelt online leuke en grappige dingen die hij meemaakt op school en hoe kinderen makkelijker kunnen leren. Hij weet als geen ander waar een docent én klas behoefte aan heeft en gebruikt zijn online aanwezigheid om zowel ouders als kinderen te bereiken. Jesper: “Ik gebruik Schooltv al jaren in de klas, het voelde als een logische stap om ambassadeur te worden. Mooi dat we onze krachten kunnen bundelen en kijken hoe we het onderwijs nog beter kunnen ondersteunen!”.

VorigeSubsidie Verbetering basisvaardigheden aanvragen kan tot 27 april
VolgendeJong leren omgaan met geld: nu belangrijker dan ooit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter