Jong leren omgaan met geld: nu belangrijker dan ooit

Kinderen kennen de waarde van geld niet goed. De onlinewereld speelt hier een grote rol in. Zo vinden ruim zes op de tien ouders dat onzichtbare uitgaven zoals abonnementen voor digitale diensten en betalingsapps, het lastig maken om alle uitgaven goed inzichtelijk te maken voor kinderen. Ook vreest een kwart van de ouders dat hun kinderen geloven dat geld nooit op kan raken doordat veel financiële zaken online gebeuren. Dit blijkt onder meer uit het recente onderzoek 'Leren omgaan met geld' van de Volksbank, onder meer dan 1.000 ouders.

Geld steeds minder zichtbaar

Trendwatcher Lieke Lamb, die betrokken was bij het onderzoek, zegt hierover:
"In een wereld waarin geld steeds minder zichtbaar wordt en veel zaken zich online afspelen, is het belangrijker dan ooit om onze kinderen de waarde van geld bij te brengen. Geld moet tastbaar en concreet gemaakt worden. Zodat bedragen meer waarde krijgen dan enkel wat nietszeggende nummers. Het is belangrijk om kinderen wegwijs te maken in het digitale doolhof en ze financieel wijs te maken. Door hen te leren hoe ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en zelfverzekerd in de complexe wereld van online transacties kunnen navigeren.”

Waar voor je geld

Ouders vinden het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd al de waarde van geld leert kennen (95%). Door de stijgende prijzen vindt 78% het steeds belangrijker worden om zijn kind de waarde van geld bij te brengen. Kinderen moeten beter leren kiezen. Zo maakt één op de drie ouders zich wel eens zorgen om de impulsaankopen van hun kind.

Dr. Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog bij SNS, een van de merken van de Volksbank, zegt hierover:

"Als je je kinderen goed begeleidt bij het kopen, leren ze beter de waarde van geld kennen en daar hebben ze hun hele leven profijt van. Bijvoorbeeld als ze -steeds vaker op jonge leeftijd- in aanraking komen met ‘koop nu, betaal later’-diensten. Die lijken op het eerste gezicht handig. Maar veel jongeren realiseren zich niet dat als je te laat betaalt er hoge boetes of zelfs een incassobureau om de hoek komen kijken.”

Leren keuzes maken betekent ook zelf sparen en zelf geld verdienen

Veel ouders hebben hun kind het afgelopen jaar geleerd over het belang van sparen (69%) en de mogelijkheid om extra geld te verdienen (56%). Bijna 9 op de 10 kinderen spaart een deel van hun geld en ruim 4 op de 10 kinderen verdient zelf wel eens extra geld door klusjes of een bijbaantje. Bijna de helft van de 12-14-jarigen verdient geld met een bijbaan.

Rol van ouders en scholen

98% van de ouders vindt het belangrijk dat hun zoon of dochter goed met geld leert omgaan. Zij kunnen daarin een grote rol spelen door kinderen op jonge leeftijd verantwoordelijkheid te geven over kleine financiële zaken. Ze kunnen afspraken maken met hun kinderen over sparen of het doen van (online) aankopen. Daardoor ontwikkelen ze vaardigheden die hen helpen bij het nemen van doordachte financiële beslissingen naarmate ze ouder worden. Ouders doen zelf het nodige als het gaat om kinderen in de leeftijd 8 t/m 14 jaar (zie de top 5 hieronder), maar ook vindt een meerderheid van de ouders dat dit de taak van school is.

De top 5 activiteiten die ouders doen om kinderen (8 t/m 14 jaar) de waarde van geld bij te brengen:
1. Geven van zakgeld
2. Helpen met keuzes over het besteden van geld
3. Laten doen van (kleine) boodschappen
4. Bespreken van het belang om geld te verdienen
5. Laten doen van klusjes

Rol van banken

Uit voorgaande onderzoeken is gebleken dat ouders zeer positief staan tegenover de hulp van een bank bij het leren omgaan met geld. Banken kunnen hierin dus een rol op zich nemen die logisch voortvloeit uit hun kennis en kunde. De Volksbank biedt al 10 jaar kosteloos lesmateriaal aan op scholen om kinderen beter met geld te leren omgaan. Inmiddels werkt bijna de helft van de basisscholen met deze geldlessen, waarmee elk jaar circa driehonderdduizend leerlingen worden bereikt.

Daarnaast biedt het platform OuderWijs van de Volksbank ondersteuning aan ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Hilde Krens, manager financiële educatie bij de Volksbank zegt hierover:

“Op OuderWijs vinden ouders inzichten en praktische handvatten. Zoals creatieve manieren voor kinderen om extra zakgeld te verdienen en tips over hoe je als ouder het gesprek over dit onderwerp aangaat.”

3 concrete tips voor ouders:

• Geef zakgeld om kinderen te leren met geld om te gaan (eerst contant, pas daarna -gedeeltelijk- digitaal; leer ze overzicht houden met betrekking tot digitaal geld). Maak afspraken (zakgeldcontract) over wat het kind met zijn/haar zakgeld moet en mag.
• Blijf het gesprek aangaan met je kinderen. Het houdt niet op bij het geven van zakgeld. Financiële opvoeding is een continu proces. Als ouder blijf je de belangrijkste influencer.
• Open voor je kind ook een spaarrekening waarop het kind zelf spaart (naast een spaarrekening waarop een ouder zelf spaart voor het kind).

VorigeSchooltv al 60 jaar bij de les
VolgendeTips voor zelfvertrouwen en omgaan met podiumangst
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter