Raadsels voor de onderbouw (VO)

Raadsels voor het vo (onderbouw)

Leuke en leerzame raadsels voor het voortgezet onderwijs. Op deze pagina vindt u al onze raadsels die geschikt zijn voor het basisonderwijs. De raadsels zijn geschikt voor leerlingen vanaf groep 6.

Overzicht van raadsels voor het vo (onderbouw)

Hieronder vindt u alle raadsels voor de onderbouwklassen in het voortgezet onderwijs. Klik op de + aan de rechterkant van het raadsel, om het antwoord te bekijken.

Raadsels voor de onderbouw
Categorie: Aardrijkskunde
Ik ben een land bedekt met ijs en sneeuw, beroemd om mijn vulkanen en geisers. Mijn hoofdstad is de meest noordelijke ter wereld en ondanks mijn koude klimaat, ben ik een van de gelukkigste plekken op aarde. Welk land ben ik?
IJsland
Categorie: Aardrijkskunde
Ik ben een land omringd door water, bekend om mijn unieke vorm. Men zegt dat ik eruitzie als een laars. Ik ben beroemd om mijn pizza, pasta en kunst.
Italië
Categorie: Biologie
Ik ben vaak groen en gebruik zonlicht om energie te maken. Zonder mij zou er veel minder zuurstof zijn voor mensen en dieren om te ademen. Wat ben ik?
Een plant
Categorie: Biologie
Ik ben een orgaan dat zuurstof uit de lucht haalt en afvalstoffen afvoert. Zonder mij zou je niet kunnen ademen. Wat ben ik?
Een long
Categorie: Geschiedenis
De val van deze muur is een belangrijke ontwikkeling geweest. Dit evenement symboliseerde het einde van een lange periode van verdeeldheid in Europa.
De Berlijnse muur
Categorie: Geschiedenis
Ik was een groot schip, beroemd om mijn tragische reis. Ik botste tegen een ijsberg en zonk naar de bodem van de oceaan in 1912. Wie ben ik?
De Titanic
Categorie: Natuurkunde
Ik ben constant in beweging met lichtsnelheid. Ik breng fotonen van de zon naar de aarde en zorg ervoor dat je kunt zien wat er om je heen gebeurt. Zonder mij zou de wereld een erg donkere plek zijn. Wat ben ik?
Licht
Categorie: Natuurkunde
Ik beweeg altijd van de ene plaats naar de andere en volg altijd het pad van de minste weerstand. Zonder mij zouden veel van je dagelijkse apparaten niet werken. Wat ben ik?
Elektriciteit
Categorie: Scheikunde
Ik besta uit protonen, neutronen en elektronen. Ik ben de bouwsteen van alles om je heen. Wat ben ik?
Een atoom

Raadsels per vak

Op Docentenplein.nl vindt u niet alleen raadsels gesorteerd op niveau, maar ook opgedeeld op vak/discipline. Hieronder ziet u de verschillende vakken waarvoor raadsels beschikbaar zijn:

Aardrijkskunde
Biologie
Burgerschap
Geschiedenis
Informatica
Natuurkunde
Rekenen / Wiskunde
Scheikunde