Raadsels voor de bovenbouw (VO)

Raadsels voor het VO (bovenbouw)

Leuke en leerzame raadsels voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Op deze pagina vindt u al onze raadsels die geschikt zijn voor leerlingen op alle bovenbouw niveaus.

Overzicht van raadsels voor het VO (bovenbouw)

Hieronder vindt u alle raadsels voor de bovenbouwklassen in het voortgezet onderwijs. Klik op de + aan de rechterkant van het raadsel, om het antwoord te bekijken.

Raadsels voor de bovenbouw
Categorie: Biologie
Ik ben een onderdeel van een cel. Ik produceer energie die de cel nodig heeft om te functioneren. Zonder mij zou de cel niet kunnen overleven. Wat ben ik?
Mitochondriën
Categorie: Burgerschap
Ik ben een belangrijk recht dat iedereen heeft. Je kunt me gebruiken om te kiezen wie het land regeert. Zonder mij is er geen democratie. Wat ben ik?
Stemrecht
Categorie: Burgerschap
Ik ben de basis van een samenleving waarin iedereen eerlijk behandeld wordt. Ik zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht wie je bent. Wat ben ik?
Gelijkheid
Categorie: Geschiedenis
Ik ben een lange, golvende structuur die ooit gebouwd werd om indringers buiten te houden. Ik strek me uit over duizenden kilometers en ben zelfs vanuit de ruimte te zien. Mijn bouw begon meer dan 2000 jaar geleden en ik ben gemaakt van steen, hout en andere materialen. Wat ben ik?
De Chinese muur
Categorie: Informatica
Ik ben een taal die computers begrijpen en gebruiken om taken uit te voeren. Ik ben opgebouwd uit nullen en enen. Wat ben ik?
Binaire code
Categorie: Informatica
Ik ben klein maar krachtig en ik kan miljarden berekeningen per seconde uitvoeren. Ik ben het brein van elke computer. Wat ben ik?
De processor (CPU)
Categorie: Natuurkunde
Het is niet zichtbaar, maar je voelt het altijd. Het houdt ons op de grond en laat de planeten niet zomaar gaan. Op de maan voel je het een stuk minder.
Zwaartekracht
Categorie: Rekenen / Wiskunde
Ik begin met één, en elk volgend nummer is de som van de twee voorgaande nummers. Ik ben een beroemde reeks in de wereld van de wiskunde en je ziet mij vaak terug in de natuur, zoals in de rangschikking van zonnebloemzaadjes of de structuur van ananasschubben. Wat ben ik?
De rij van Fibonacci
Categorie: Rekenen / Wiskunde
Ik heb geen gewicht en je kunt me niet zien of vastpakken, maar ik vul wel ruimte. Ik word gemeten in kubieke eenheden. Wat ben ik?
Volume
Categorie: Scheikunde
Ik kan vloeibaar, vast of gasvormig zijn en besta uit atomen die met elkaar verbonden zijn. Ik ben de bouwsteen van alles om je heen. Wat ben ik?
Een molecuul

Raadsels per vak

Op Docentenplein.nl vindt u niet alleen raadsels gesorteerd op niveau, maar ook opgedeeld op vak/discipline. Hieronder ziet u de verschillende vakken waarvoor raadsels beschikbaar zijn:

Aardrijkskunde
Biologie
Burgerschap
Geschiedenis
Informatica
Natuurkunde
Rekenen / Wiskunde
Scheikunde