Vrijeschoolonderwijs, ook wel Waldorfonderwijs genoemd, draait om het hele kind: hoofd, hart en handen. Het begon in 1919 met Rudolf Steiner in Duitsland, die vond dat school niet alleen om rekenen en taal moest draaien, maar ook om denken, voelen en doen. In Nederland zijn er nu zo’n 134 vrijescholen – 102 basisscholen en 31 middelbare – met een flinke groei in het aantal leerlingen. Maar wat maakt het vrijeschoolonderwijs anders?
Kinderen leren in jaarklassen, maar niet alleen met droge toetsen. In plaats daarvan duiken ze in periodes van een paar weken in één vak, zoals geschiedenis of natuurkunde. Ze schilderen, zingen of doen euritmie, een soort bewegingskunst. De docent blijft vaak jaren bij dezelfde klas, als een soort gids die het kind echt kent. Denk bij het vrijeschoolonderwijs aan lessen met krijttekeningen, seizoensfeesten zoals Sint Michaël, of handenarbeid met wol. Het gaat bij deze vorm van onderwijs om creativiteit en verwondering, niet om wie het snelst is.
Vrijeschoolonderwijs is een school waar je leert door te maken, te beleven en te groeien. Het is net een tikkie anders: een plek waar het kind centraal staat. Nieuwsgierig naar dit type onderwijs? Kijk op www.vrijescholen.nl.
Vrijeschoolonderwijs draait om het hele kind: denken, voelen en handelen in de juiste balans. Geïnspireerd door Rudolf Steiner’s antroposofie (1919), richt het zich op meer dan alleen rekenen en taal. Doel van het vrijeschoolonderwijs is om creativiteit en verwondering te stimuleren. Wat zijn de bouwstenen van het vrijeschoolonderwijs?
Kinderen leren binnen het vrijeschoolonderwijs in fasen, afgestemd op hun persoonlijke ontwikkeling en interesses. Jonge leerlingen krijgen sprookjes en liedjes voorgeschoteld, terwijl oudere kinderen duiken in vakken zoals geschiedenis of natuurkunde.
Periodeonderwijs is een pijler binnen het vrijeschoolonderwijs: een paar weken lang één onderwerp, zoals natuur, met verhalen en bijvoorbeeld krijttekeningen. Creativiteit is essentieel. Leerlingen schilderen landschappen, zingen of doen euritmie, een bewegingskunst die expressie stimuleert. De natuur is overal: lessen over planten of feesten zoals Sint Michaël brengen de wereld dichtbij.
Leraren verbinden alles met kunst en ambacht, zoals houtsnijden of weven. Het gaat niet om toetsen afvinken, maar om leren door te ervaren. Vrijeschoolonderwijs is net iets anders: een plek waar kinderen groeien door te maken en te beleven.
Hier moet wel bij gezegd worden dat dit vaak wel tot gevolg heeft dat rekenen en Nederlands leerlingen op het vrijeschoolonderwijs vaak slechter af gaat.
Een vrijeschoolklas is geen standaard schoolklas vol tafels in rijen. De bedoeling is dat dit type klas aanvoelt als een warme, huiselijke plek waar kinderen leren door te doen. In plaats van gemengde leeftijden werkt de vrijeschool met jaarklassen, zoals klas 1 tot 6 op de basisschool of 7 tot 12 op de middelbare school. Wat maakt dit type klas anders?
De dag begint vaak met periodeonderwijs: een paar weken lang één vak, zoals taal, met verhalen, liedjes of krijttekeningen. In de middag volgen dan vakken zoals muziek, handenarbeid of euritmie – een soort bewegingskunst. Kinderen zijn actief bezig in de klas en zitten niet alleen met de neus in de boeken. De leraar, die vaak jaren bij dezelfde klas blijft, kent elk kind door en door en geeft lessen die aansluiten bij hun leeftijd en het niveau.
De klas ademt rust (op de actieve kinderen na), met planten en seizoensversieringen voor feesten zoals Sint Michaël. Het draait bij dit type klas om een vast ritme, niet alleen om toetsen afvinken. Vrijeschoolonderwijs is net een tikje anders: een plek waar leren en beleven hand in hand gaan.
Vrijeschoolonderwijs laat kinderen groeien op een manier die verder gaat dan alleen rekenen en taal. Het voedt hun creativiteit en motivatie, en dat levert iets op. Wat maakt deze aanpak zo waardevol?
In jaarklassen leren kinderen breed: ze denken, voelen en maken. Een periode van bijvoorbeeld drie weken over natuur, met verhalen en schilderen, maakt kennis levendig en zorgt ervoor dat dit beter wordt opgeslagen. Onderzoek toont aan dat vrijeschool leerlingen ook vaak beter gemotiveerd zijn en sterker scoren op sociale vaardigheden, in vergelijking met leerlingen van het regulier onderwijs. Een ander voordeel is dat de leraar jaren bij de klas blijft. Zo bouwt deze een band op en ziet wat elk kind nodig heeft.
De nadruk op natuur en seizoensfeesten, zoals Sint Maarten, is ook erg prettig voor veel kinderen. Kinderen voelen zich veilig in een klas met planten en krijttekeningen, waar ze niet hoeven te racen voor toetsen. Dit helpt hen om met plezier te leren. Vrijeschoolonderwijs laat kinderen bloeien door kunst, beweging en verhalen te combineren.
Vrijeschoolonderwijs geeft kinderen een brede basis, maar het gaat niet altijd van een leien dakje. De vrije aanpak vraagt veel van leerlingen leraren, en soms knelt het. Ook kunnen de resultaten bij vrijeschoolonderwijs tegenvallen en kunnen kinderen niet goed voorbereid zijn op het middelbaar of vervolgonderwijs.
Al die aandacht voor schilderen of liedjes maken is prachtig, maar vakken zoals rekenen/wiskunde en Nederlands krijgen daardoor wel minder ruimte. Cijfers laten zien dat basisschoolkinderen hierdoor soms achterlopen op reguliere klassen. De jaarklassen, met wekenlange lessen over bijvoorbeeld natuur, zijn niet altijd ideaal voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dat kan hen in de kou laten staan. En de antroposofische inslag, met feesten zoals Sint Michaël, voelt niet voor elke ouder als een warme deken.
Leraren hebben het binnen vrijeschoolonderwijs relatief zwaar doordat zij telkens moeten meegroeien met de klas. Ze blijven jaren bij dezelfde klas, bedenken lessen met bijvoorbeeld breien of fluitspelen, en ook dat kost relatief veel tijd. Sommige ouders twijfelen verder door verhalen over de lage vaccinatiegraad in vrijeschoolkringen. En de sprong van vrijeschoolonderwijs naar het toetsgerichte middelbare schools? Die is soms pittig. Vrijeschoolonderwijs is net een tikkie apart: geweldig voor wie het past, maar lang niet altijd een match.
Vraag en antwoord op veelgestelde vragen over vrijeschoolonderwijs.