Welk advies geef je aan je leerlingen als het gaat om beroepskeuze?

Als docent wil je je leerlingen zo goed mogelijk afleveren aan de maatschappij. Als ze het middelbaar onderwijs verlaten dan volgt er in de meeste gevallen een beroepsopleiding. De tijd dat je met je middelbare schooldiploma op zak een baan vond is in veel gevallen niet meer aan de orde. Daarom moeten leerlingen soms al in de onderbouw van het voortgezet onderwijs keuzes maken voor hun vakkenpakket. En op de basisschool moet de juiste keuze worden gemaakt voor een middelbare school. Hiervoor wordt de eindtoets gebruikt, maar ook het oordeel van de leerkracht in groep 8 weegt mee.

Wat wil je later worden?

Sommige kinderen weten al heel jong wat ze willen worden. Vrachtwagenchauffeur, net als papa. Of dierenarts, net als tante Sylvia. Maar er zijn ook leerlingen die nog geen idee hebben over hun toekomst. Op veel middelbare scholen worden beurzen voor leerlingen georganiseerd waar ze kennis kunnen maken met verschillende beroepen. Het gaat daarbij uiteraard om sectoren waar werkgevers zitten te springen om personeel. De zorg, technische beroepen, leraren en personeel voor de horeca en in winkels. Op die manier kan een leerling de juiste keuze maken. Een heftruck certificaat halen geeft vaak een betere garantie op een baan dan een vrijblijvende kunstopleiding, hoewel een creatief kind natuurlijk nooit moet worden geremd in zijn talenten. Na een kunstopleiding kun je ook grafisch ontwerper worden en als je daar goed in bent dan willen bedrijven je ook maar wat graag in dienst nemen.

De werving begint vaak al op school

Bedrijven die personeel werven voor openstaande vacatures beginnen daar vaak al op school mee. De beurzen voor middelbare scholieren zijn daar een voorbeeld van, maar ook leerlingen die een beroepsopleiding volgen die gewild is, kunnen zich verheugen in de belangstelling van toekomstige werkgevers. Bij een beroepsopleiding wordt vrijwel altijd stage gelopen. Als een leerling een opleiding volgt waar veel vraag naar is, dan is het vaak geen enkel probleem om een stageplaats te vinden. En als de leerling het goed doet op het stageadres dan is de kans groot dat er vooruitzicht is op een baan zodra de leerling zijn opleiding heeft afgerond. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden wordt een student soms al in dienst genomen om in het weekend en tijdens vakanties te komen werken. Het is natuurlijk een prettig vooruitzicht als je direct na je studie aan de slag kunt en dus geen beroep hoeft te doen op een uitkering.

Opleidingen die aansluiten bij een toekomstige baan

Een bedrijf dat op zoek is naar personeel dat een heftruck of hoogwerker kan besturen kan bij BLOM opleidingen een cursus inkopen om een nieuwe medewerker snel te laten opleiden. Zodra het certificaat op zak is kan de medewerker direct aan de slag in de logistiek, in de bouw of in welke sector dan ook waar met hoogwerkers of heftrucks wordt gewerkt. Steeds meer opleidingsinstituten overleggen met werkgevers wat hun wensen zijn om hun opleidingen daar zo goed mogelijk op af te stemmen.

VorigeVier hulpvragen voor je scriptie
VolgendeOp het spectrum: autisme in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter