Vier hulpvragen voor je scriptie

Ontzettend veel studenten zien op tegen het schrijven van hun scriptie. Zonde, want het is juist een mooie mijlpaal na jarenlang hard werken. Het schrijven van een scriptie hoef je gelukkig niet alleen te doen. Naast begeleiding vanuit de opleiding kun je ook extra scriptiehulp krijgen, bijvoorbeeld via bureauscriptiehulp.nl. Waar heb jij hulp bij nodig? Ook het formuleren van een hulpvraag kan al ingewikkeld zijn. Daarom helpen we je in dit artikel op weg!

Wat is het doel van je scriptie?

Je kunt niet aan je scriptie beginnen voordat je weet wat je wilt bereiken. Wat is het doel van je onderzoek? Welke vragen wil je beantwoorden of welk probleem wil je oplossen? Als je dat duidelijk voor ogen hebt, kun je je onderzoek goed begrenzen en je energie op de juiste dingen richten. Om je doel te bepalen, moet je eerst bedenken hoe je meer inzicht wilt krijgen in het probleem dat je hebt gekozen. Als je dit helder hebt, kan een eventuele opdrachtgever de informatie uit jouw onderzoek gebruiken om het probleem aan te pakken.

Welke onderzoeksvragen wil je beantwoorden?

Wanneer je begint met je scriptie, moet je natuurlijk goede onderzoeksvragen bedenken. Deze vragen bepalen waar je onderzoek over gaat en hiermee kun je de juiste informatie verzamelen. Zorg dat je vragen duidelijk, meetbaar, haalbaar, relevant en binnen een bepaalde tijd te beantwoorden zijn (SMART). Op die manier kun je gerichter en efficiënter aan je scriptie werken. Je onderzoeksvraag moet een open vraag zijn, waar je niet alleen maar 'ja' of 'nee' op kunt zeggen. Deze hoofdvraag moet genoeg inhoud hebben om in kleinere vragen opgesplitst te kunnen worden. Maar het is wel belangrijk dat je de hoofdvraag kort en duidelijk kunt beantwoorden.

Welke methodologie ga je gebruiken?

Het is heel belangrijk om de juiste onderzoeksmethode te kiezen voor het succes van je scriptie. Deze methode bepaalt hoe je je onderzoek gaat doen en welke informatie je nodig hebt. Er zijn verschillende methodes, zoals kwantitatief (met cijfers), kwalitatief (met woorden), case-studies, experimenten, enzovoorts. Kies de methode die het beste past bij je onderzoeksvragen en wat je wilt bereiken. Zorg dat je de methode die je kiest goed snapt en leg deze duidelijk uit in je scriptie.

Hoe ga je je scriptie structureren?

Het is veel makkelijker om een scriptie te begrijpen en te beoordelen als deze goed gestructureerd is. Denk dus (voor je begint met schrijven) slim na over de opbouw van je scriptie. Meestal bestaat een scriptie uit verschillende hoofdstukken, zoals een inleiding, literatuuronderzoek, methodologie, resultaten, discussie en conclusie. Elk hoofdstuk heeft een eigen rol en moet goed aansluiten bij de andere hoofdstukken. De scriptie moet een duidelijke lijn hebben en je argumenten en bevindingen moeten netjes geordend zijn. Succes!

VorigeUpgrade vandaag nog je bedrijfsomgeving met vloercoating
VolgendeWelk advies geef je aan je leerlingen als het gaat om beroepskeuze?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter