Recordaantal onderwijsvacatures afgelopen schooljaar

Het aantal onderwijsvacatures heeft ook het afgelopen schooljaar weer records gebroken. Afgelopen schooljaar zijn maar liefst 41.000 onderwijsvacatures ontstaan. En dat is weer meer dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Enkele opvallende bevindingen zijn dat een groot deel (36%) van de vacatures een vacature voor voltijdbaan betreft en de meeste vacatures zijn voor een basisschool of middelbare school in de randstad. Het laat onder andere zien dat het lerarentekort in de randstad verder blijft stijgen.

36% van vacatures voor voltijdbaan

In het Nederlandse onderwijslandschap, is de verdeling tussen voltijd- en deeltijdwerk opvallend. Terwijl 36% van de recente onderwijsvacatures gericht was op voltijdbanen, blijkt uit onderzoek van het CBS dat in de onderwijssector 41% van het personeel voltijd werkt en 59% deeltijd. Dat terwijl het percentage mensen dat voltijd werkt in andere sectors een stuk hoger is.

Opmerkelijk is dat maar liefst 82% van de onderwijsassistenten in Nederland parttime werkt. Deze hoge mate van deeltijdwerk onder onderwijsassistenten kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder flexibiliteit in werkuren en de balans tussen werk en privéleven.

Meeste vacatures in basis- en voortgezet onderwijs

Het grootste aantal vacatures zijn voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Dit is niet verrassend, want de meeste kinderen volgen nu eenmaal een traject op de basisschool of een middelbare school. Dat er zoveel openstaande vacatures zijn bij deze scholen, laat zien hoe belangrijk het is dat er genoeg goede leraren zijn om alle leerlingen te helpen. Anders staan de huidige docenten niet alleen onder extreme druk, maar komt uiteindelijk ook de onderwijskwaliteit en zelfs het recht op onderwijs onder druk te staan.

Meeste vacatures in de randstad

Niet overal is het lerarentekort even groot. De randstad springt er uit als het gaat om onderwijsvacatures. Hier is het lerarentekort het grootst en blijft het aantal vacatures stijgen. Dit komt door verschillende redenen, zoals de hogere kosten om in de randstad te wonen te wonen en te werken en het plezier waarmee docenten op bepaalde scholen aan het werk gaan. Scholen in steden zoals Amsterdam, Almere, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben het vooral moeilijk om genoeg leraren te vinden. Dit tekort heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs in deze gebieden en zet veel druk op de leraren die er al werken. Het is belangrijk dat er oplossingen komen om deze scholen te helpen genoeg goede leraren te vinden en te houden.

VorigeBizarre en ludieke experimenten in Factcheckers
VolgendeAtlas en Juf Braaksel meest favoriete boeken van het jaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter