Dit zijn de meest gevraagde beroepen van dit moment

Op dit moment hebben we te maken met een krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal banen groeit en er zijn niet genoeg mensen om deze banen in te vullen. In bepaalde beroepsgroepen is de krapte groter dan in andere. In dit artikel zoeken we uit wat de meest gevraagde beroepen van dit moment zijn.

Technologiesector

Technologie wordt steeds belangrijker. Vooral softwareontwikkelaars worden veel gevraagd. Door de snelle digitalisering van allerlei diensten is de vraag naar programmeurs en softwareontwikkelaars erg hoog. Werken in de ICT is dan ook een goede keuze voor iedereen die een ruime keuze uit interessante banen wil hebben. Ook datawetenschappers- en analisten worden veel gevraagd. Met de enorme hoeveelheid gegevens die bedrijven genereren, is er veel vraag naar professionals die gegevens kunnen analyseren, interpreteren en waardevolle inzichten kunnen halen.

Cyber security specialisten

Met de toenemende dreiging van cybercriminaliteit hebben organisaties behoefte aan experts die netwerken en systemen kunnen beveiligen en kwetsbaarheden kunnen identificeren. De cyber security sector groeit hard en daarmee ook de vraag naar gekwalificeerd personeel. De afgelopen vijf jaar is de vraag verdubbeld. Er wordt voornamelijk gezocht naar hoger opgeleid personeel.

Kunstmatige intelligentie en machine learning

Met de opkomst van AI en machine learning groeit de vraag naar professionals die gespecialiseerd zijn in deze gebieden, omdat bedrijven hun processen willen automatiseren en betere inzichten willen verkrijgen uit data. Met behulp van machine learning kunnen ze voorspellingen doen voor de toekomst op basis van verzamelde data.

Zorgsector

De vergrijzende bevolking en de toenemende zorgbehoeften hebben gezorgd voor een hoge vraag naar verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers.

Verpleegkundigen
Een verpleegkundige heeft een groot aantal taken en verantwoordelijkheden die draaien om de verzorging en behandeling van patiënten. Hierbij kun je denken aan het verzorgen van wonden en het toedienen van medicijnen. Verpleegkundigen kunnen terecht in allerlei uiteenlopende zorginstellingen, van ziekenhuizen of revalidatiecentra.

Huisarts
Huisartsen spelen een belangrijke rol in ons zorgstelsel. Een huisarts is meestal het eerste aanspreekpunt voor mensen met gezondheidsklachten. Een huisarts observeert en diagnosticeert en verwijst je eventueel door naar een specialist. Op dit moment is er een groot tekort aan huisartsen. Wil je huisarts worden dan heb je daar een studie geneeskunde voor nodig met een specialisatie als huisarts.

Vrachtwagenchauffeurs

Veel transportbedrijven kampen met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De gemiddelde leeftijd van vrachtwagenchauffeurs is hoog en velen gaan binnenkort met pensioen. De instroom van nieuwe vrachtwagenchauffeurs blijft achter. Met een opleiding als vrachtwagenchauffeur zit je nooit zonder werk.

Docent

In zowel het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is een tekort aan docenten. Om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen blijven waarborgen en het lerarentekort terug te dringen, neemt het kabinet maatregelen. Zo wordt het salaris van leraren verhoogd en er wordt geld vrijgemaakt om de werkdruk op scholen te verlagen. Daarnaast kunnen zij-instromers versneld een opleiding volgen en mogen al tijdens hun studie voor de klas staan.

Bouw en techniek

Ook in de bouw en techniek is er sprake van tekorten. Lassers en snijders, betonwerkers en loodgieters zijn moeilijk te vinden. Ook stratenmakers en metselaars zijn schaars. In Nederland hebben we ook te maken met een groot woningtekort, waardoor er veel wordt gebouwd. Ook met een bouwtechnische opleiding zit je nooit zonder werk.

Horeca

De horeca heeft al jaren te maken met een personeelstekort. Na de coronacrisis ging het goed mis. Driekwart van het horecapersoneel vond zijn weg niet terug naar zijn oude baan. Dat werken in de horeca niet populair is komt voornamelijk door de lage lonen en werktijden in het weekend. Om personeel weer enthousiast te maken voor de horeca brengen horecazaken de salarissen omhoog. Werken tegen een minimumloon zit er niet meer in. Ook proberen horecaondernemers meer werkzekerheid te bieden en bieden ze vierdaagse werkweken aan.

Schilders

Een andere beroepsgroep die te maken heeft met flinke tekorten zijn schilders. Schilders hebben de banen voor het uitkiezen en maken ook prima kansen om voor zichzelf te beginnen. Ook als schilder liggen de banen voor het oprapen en hoef je nooit zonder werk te zitten.

VorigeHoe belangrijk zijn de core web vitals voor je SEO?
VolgendeCanon Talks – in gesprek met historische figuren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter