Wat hadden scholen je moeten leren over geld

Hoe jij omgaat met geld is voor een groot deel gebaseerd op wat jij hebt meegekregen vanuit huis of wat jij zelf hebt ontwikkeld. In tegenstelling tot veel andere onderwerpen krijg je hier namelijk nauwelijks les over.

Denk maar eens na over je schooltijd. De meest zullen enkel met guldens of euro’s hebben gerekend. De sommen met hoeveel wisselgeld je moet geven zullen het meest zijn blijven hangen.

Maar scholen leren je niets (of nauwelijks) iets over hoe je om moet gaan met geld. Een gemiste kans, want op latere leeftijd laat je hierdoor een hoop kansen liggen. Daarom heeft Succesmetgeld.nl een paar geld wijsheden die je school je absoluut hadden moeten meegeven.

Je hoeft je volledige inkomen niet uit te geven

Van kleins af aan leer je om later zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit geld is belangrijk om je te voorzien van voldoende levensbehoeftes en allerlei andere leuke dingen. Hoe meer er binnenkomt des de meer mogelijkheden er zijn.

Dit is precies de reden dat het nooit genoeg is. Ga je meer verdienen dan zijn er tal van zaken waar dit geld naartoe kan gaan. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, grotere woning of luxe vakanties. Vervolgen wordt deze levensstijl op een gegeven moment weer normaal en verlang je weer naar meer.

Maar je hebt een keuze, je hoeft je inkomen niet helemaal te spenderen. Het is niet erg als je op een gegeven moment tevreden bent en de rest van je inkomen niet spendeert. Het zal je opties geven!

Hou schulden zo laag mogelijk

Schulden worden steeds normaler en toch zou dit niet zo moeten zijn. Schulden noem ik ook wel de boeien van je vrijheid. Hoe hoger de schulden des te meer je maandelijks moet verdienen om deze kosten te dekken.

Het vervelende aan schulden is dat deze ten eerste geld kosten en dat je er voor lange tijd aan vast zit. In tegenstelling tot veel andere maandelijkse lasten die je wel makkelijk kan opzeggen, afbetalen of minimaliseren kan dat bij schulde niet.

Een hoge hypotheek, studieschuld, creditcard lening of lease product kan ervoor zorgen dat jij (tientallen) jaren vastzit aan hoge lasten. Je betaalt hier ten eerste rente over en moet het bedrag terugbetalen wat je hebt geleend.

Hou jij je schulden zo laag mogelijk dan zul je merken dat je veel meer vrijheid hebt. Je kan bijvoorbeeld minder gaan werken, omdat je niet zoveel kosten maakt.

Laat geld voor je werken

Hoe zou jij het vinden als jij niet meer de enige bent die werkt. Je kan er namelijk voor kiezen om je geld te laten werken en doe je dit zo vroeg mogelijk dan kan dat heel wat opleveren.

Het verschil tussen rijke mensen en jou is dat zij geld voor zich laten werken. Zij zetten hun vermogen in om extra vermogen op te bouwen. Ook wel het rente-op-rente effect genoemd.

De kans is groot dat jij al je vermogen op je spaarrekening hebt staan. Een goede noodbuffer is fijn, maar met de rest zou je echt iets moeten doen.

Bij investeren worden de meeste zenuwachtig, maar het kan met een beperkt risico. Aflossen op je hypotheek bespaart je jaarlijks rente, investeren in zonnepanelen zorgt voor een lagere energierekening en beleggen in een gespreide ETF kan in de toekomst veel meer waard worden.

Geld voor je laten werken is veel leuker als zelf werken. Het kost je geen moeite, nauwelijks tijd en als je het goed doet dan neemt het jaarlijks steeds meer toe.

Wees de baas over je eigen portemonnee

Dit klinkt zo logisch, maar de kans is groot dat jij geen benul hebt wat zich financieel bij je afspeelt. Je verdient geld, komt maandelijks rond dus waarom zou jij je zorgen maken?

Het grote prote probleem is dat het vaak een probleem is als het te laat is. Je gaat pas merken dat het financieel niet goed is als het financieel slecht gaat. In dat geval geef je teveel geld uit, is je spaarpot leeg en bouwen schulden zich op.

Wil je dit voor zijn dan is het belangrijk om iedere maand bezig te zijn met je financiën. Denk hierbij aan de volgende punten.

• Financieel overzicht: Weet wat maandelijks je inkomen en uitgaven zijn. Weet precies hoeveel je per maand kan overhouden.
• Noodbuffer: Bouw een noodbuffer op waarop je terug kan vallen als het even tegenzit.
• Vrijheid Buffer: Dit geld kun je inzetten als je echt iets wilt veranderen in je leven. Denk aan een nieuwe baan, omscholing of jezelf terugvinden. Je kan hier 6 maanden van je uitgaven sparen.

Bouw aan je dromen

Alle dromen kosten geld en daarom hoor je ook zo vaak dat een droom niet realistisch is. Je wilt een vakantiehuis in Spanje, eigen bedrijf starten, wereldreis maken of eerder met pensioen. Vaak krijg je dan te horen dat dit nooit kan, want waar haal je het geld vandaan.

Deze vraag zou jij je al vroeg moeten stellen, want het is wel mogelijk als je er maar iets mee doet. Wil jij echt je droom uit laten komen dan moet je hiervoor een vermogen opbouwen.

De kans is groot dat je het niet bij elkaar kan sparen, maar vaak kan je het doel wel behalen door met een verantwoord risico extra vermogen op te bouwen. Zorg dat je een plan hebt en maandelijks spaart en investeert om het benodigde vermogen te behalen.

VorigeICT-studenten kunnen voortaan ook docent worden
VolgendeCV Maken als Docent Nederlands
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter