CV Maken als Docent Nederlands

Met een sterk CV laat je zien dat je over de benodigde competenties en vaardigheden beschikt om als Nederlands docent aan de slag te gaan. Jij doceert leerlingen de Nederlandse taal en moet uiteraard vloeiend Nederlands spreken en schrijven en op de hoogte zijn van alle grammatica-regels. Daarnaast bereid jij al docent Nederlands de lessen voor, geef je les op een manier waarop de stof blijft hangen bij je leerlingen, kijk je huiswerk na en help jij de leerlingen in hun ontwikkeling.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je op een andere school aan de slag als docent Nederlands? Dit moet er zeker op jouw CV komen te staan. Gebruik onze tips om een sterk en overtuigend CV te maken en overtuig jouw toekomstige werkgever dat jij de beste keuze bent.

Voor voorbeeld CV’s als Docent Nederlands, staan hier een aantal voorbeelden

CV maken: Tips voor docenten

Er zijn een aantal onderdelen waaruit ieder CV bestaat. Je begint met je persoonlijke gegevens. Het is niet verplicht om je leeftijd of geboortedatum te noemen, maar je kunt ervoor kiezen om dit wel te doen.

Persoonlijke gegevens

• Je voor- en achternaam
• Geboortedatum
• Nationaliteit
• Woonplaats
• Telefoonnummer
• E-mailadres

Bijvoorbeeld omdat uit de vacaturetekst blijkt dat ze op zoek zijn naar een jonge en frisse leerkracht om het team te versterken en jij aan het begin van je carrière staat, of juist omdat de school op zoek is naar een oude rot in het vak.

Ook kan je hier eventueel een verwijzing opnemen naar je LinkedIn profiel.

Werkervaring

Vermeld relevante ervaringen voor de functie als docent. Je noteert hier je meest recente ervaring bovenaan en werkt terug in de tijd. Denk aan banen, stages en nevenactiviteiten. Voor iedere organisatie vermeld je:
• Data van je werknemerschap (jaar & maand)
• Bedrijfsnaam en vestigingsplaats
• De Functietitel
• Beschrijving van taken en verantwoordelijkheden


De algemene regel is dat iedere werkervaring tussen de 3-5 bulletpoints heeft voor je hoofdzakelijke taken én prestaties.

Als leraar vertel je hier wat meer over je werkzaamheden, zoals het voorbereiden van lessen, het opstellen van lesplannen met leerdoelen, maar ook de neventaken en verantwoordelijkheden. Dit hoeft niet tot in detail, hier kun je meer over vertellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Opleidingen en Cursussen

Je gaat verder met het stukje opleidingen en cursussen. Tegenwoordig is er een zeer groot tekort aan leraren. Hierdoor hoef je als docent niet perse over een vakspecifieke vooropleiding te beschikken, maar kan het ook zijn dat je op latere leeftijd een cursus hebt gevolgd of bijvoorbeeld veel werkervaring hebt in een bepaalde branche.

Heb jij wel een opleiding tot docent Nederlands gevolgd? Des te meer reden om dit hoog op je cv te plaatsen, zodat een recruiter in een oogopslag ziet of jij aan de eisen voldoet. Schrijf op je CV welke opleiding(en) je hebt gevolgd en over welke lesbevoegdheid je beschikt. Ook aanvullende relevante cursussen, zoals een EHBO-cursus, zijn een uitstekende toevoeging aan jouw CV als leraar. Vergeet deze niet te vermelden.

Uiteraard vertel jij op je CV over de functies die je hebt gehad en waar je op dit moment werkzaam bent.

Vaardigheden

Ten slotte ga je nog in op je vaardigheden. Als docent Nederlands beschik je over didactische en pedagogische vaardigheden en weet jij hoe je kennis op een leuke en effectieve manier overbrengt op anderen. Voor docenten is het ook belangrijk om goed om te kunnen gaan met anderen en je in te kunnen leven in je leerlingen. Wil jij in het onderwijs werken? Dan is stressbestendigheid ook een goede persoonlijke eigenschap die je op je CV kunt vermelden. Lees altijd de vacature goed door en zorg ervoor dat de inhoud van je CV hier mooi bij aansluit.

Vergeet niet je technische vaardigheden te benoemen en je taalvaardigheid. Als docent Nederlands is het natuurlijk essentieel om je vaardigheden in deze taal te benadrukken, maar waarschijnlijk spreek je ook een woordje Engels, Duits of Frans.

Jouw CV is een zeer persoonlijk document. Jij bepaalt wat er op komt te staan. Wil jij wat toevoegen over je hobby's, zodat het de lezer ook duidelijk wordt wat voor soort persoon jij bent? Of heb je relevant vrijwilligerswerk gedaan wat je op je CV wilt opnemen? Dat kan allemaal. Jij bent uiteindelijk degene die bepaalt over de inhoud. Zorg er wel voor dat je CV niet te lang wordt. Als uitgangspunt mag je nemen dat jouw CV een goede lengte heeft als het 2 pagina's beslaat.

Lay-out voor CV maken

Zodra je de inhoud voor je CV af hebt, is het tijd om naar de lay-out van het document te kijken. Je kunt hier zelf jouw creativiteit op uitleven, maar het valt aan te raden om het professioneel te houden. Kies voor een serieuze uitstraling van jouw CV en maak gebruik van een template met een overzichtelijke lay-out. Als je solliciteert op een positie van docent Nederlands werk je het liefst met rustige en neutrale kleuren. Het is niet verplicht om een foto van jezelf aan jouw CV toe te voegen en tot voor kort was het zelfs ongebruikelijk. Tegenwoordig kan een professionele foto zeker een goede toevoeging aan je cv zijn.

VorigeWat hadden scholen je moeten leren over geld
VolgendeCrypto Trading Bots
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter