Leerlingen bewust maken van duurzaamheid

Duurzaamheid is een thema dat steeds meer in de belangstelling staat, en in de toekomst waarschijnlijk alleen maar belangrijker wordt. Leerlingen weten meestal wel het één en ander over duurzaamheid, maar zijn zij zich wel bewust van wat zij zelf kunnen doen om de verduurzamen? In dit artikel leest u enkele handige tips waarmee leerlingen zelf duurzaam aan de gang kunnen gaan.

Elektronica recyclen
We hebben allemaal steeds meer elektronica in bezit en geregeld hebben we weer nieuwe elektronica nodig. Denk daarbij aan een laptop of mobiele telefoon. Maar hebben we wel echt telkens nieuwe elektronica nodig? In het geval van bijvoorbeeld een mobiele telefoon wordt het laten repareren van het toestel steeds normaler. Een nieuwe telefoon is nou eenmaal niet perse nodig wanneer alleen het scherm van de oude telefoon defect is. De telefoon repareren is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook een stuk beter voor het milieu. Er hoeft immers geen nieuw toestel gemaakt te worden.

Minder lang onder de douche
Een ander manier die vrij gemakkelijk ‘verduurzaamd’ kan worden is het douchen. Het verwarmen van warm water kost een boel energie. Iets minder lang onder de douche kan daarom een aardige besparing opleveren. Dat scheelt niet alleen geld, maar is ook nog eens beter voor het milieu.

De verwarming een graadje lager
Is het koud en gaat de verwarming weer aan? Zet deze dan eens een graadje lager. Daardoor zult u zien dat het energieverbruik voor het verwarmen van het water erg snel afneemt. De verwarming hoeft namelijk niet meer constant te verwarmen, omdat de streeftemperatuur (de temperatuur die u heeft ingesteld) gemakkelijker bereikt wordt. Wordt het net iets te koud? Doe dan een dikkere trui aan of neem gezellig plaats onder een warme deken.

Goedkoop is duurkoop!
Een tip die weinig voorbij komt: wanneer u elektronische apparatuur aanschaft, probeer dan een apparaat van goede kwaliteit te kopen in plaats van een goedkoper maar minder duurzaam model. Een goedkoop apparaat klinkt wel aantrekkelijk, maar de kans is groot dat een kwalitatief beter apparaat zichzelf meerdere malen terugverdiend ten opzichte van een goedkoper model. Neem als voorbeeld een vaatwasser. Wanneer een goedkope vaatwasser een jaar meegaat, en de duurdere variant drie jaar terwijl deze tweemaal zo duur is, levert dat uiteindelijk nog steeds een besparing op. En dat is dan niet alleen een financiële besparing, maar ook een milieuwinst doordat er geen nieuw apparaat vervaardigd hoeft te worden.

VorigeJohannes Fontanus College uit Barneveld wint STEAM Cup Challenge 2021
VolgendeWat betekent Local SEO?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter