Tips voor afwisselende biologielessen

Biologie is een geweldig vak, ook voor jongere kinderen. Toch wordt de waarde van de lessen soms onderschat of kinderen zien de waarde er niet van in omdat het ‘saai’ is. Biologieles heeft echter de potentie om als een van de leukste vakken beschouwd te worden door kinderen. Wil je je biologielessen wat opleuken? Hier zijn goede tips.

Films en documentaires
Het is geen geheim dat kinderen dol zijn op films kijken tijdens lesuren. Het leuke aan biologie is dat er heel veel films te zien zijn die leerzaam en geschikt zijn voor jongere kinderen. Veel documentaires, zoals The Blue Planet, March of the Penguins en films van Disneynature, zullen kinderen op een leuke manier een kijk op de wereld geven. Er zijn ook veel leerzame kortere filmpjes te vinden op YouTube. Kijk bijvoorbeeld eens op het FreekTV-kanaal, waar Freek Vonk biologieles geeft of speur het Klokhuiskanaal af naar filmpjes met een biologiethema, zoals ‘hoe worden zonnepanelen gemaakt?'. Doen ze dat zo?' Een leuk alternatief is om zo nu en dan een animatiefilm te kijken die een belangrijke boodschap meedraagt. Happy Feet, Ice Age: The Meltdown, Rio 2 zijn daar goede voorbeelden van. Geef de kinderen voor of na de film een quiz, waarbij ze allerlei biologiegerelateerde vragen kunnen beantwoorden met behulp van de film of de documentaire.

Ga lekker naar buiten
Biologie in een klaslokaal leren, is natuurlijk een beetje vreemd. De natuur bevindt zich namelijk buiten. Heeft je school een tuin? Geef de kinderen dan een speurtocht mee. Kunnen ze alle bloemen en bomen in de tuin vinden? Als het mogelijk is, is een uitstapje naar de kinderboerderij, vlindertuin of een tuin voor bijen is natuurlijk ook helemaal geweldig. Je kunt een kind wel leren dat melk niet uit de fabriek komt, maar het zien van een echte koe maakt net even iets meer indruk.

Meer- of mindervragen
Meer- of mindervragen kun je stellen op de kinderboerderij, maar het kan ook prima in het klaslokaal. Vraag je klas bijvoorbeeld of een mens meer of minder dan 200 botten in zijn lichaam heeft. Laat de kinderen antwoorden door op te staan van hun stoel als ze denken dat het er meer zijn of te blijven zitten als ze denken dat het er minder zijn. Er zijn heel veel leuke vragen te bedenken, waardoor je dit spelletje zo nu en dan kunt spelen. Je zou de kinderen zelfs een eigen quiz kunnen laten maken, waarvoor ze natuurlijk eerst een gedeelte uit hun biologieboek moeten lezen. Het helpt kinderen actiever te studeren en er meer plezier in te hebben, waardoor de stof makkelijker door hen doordringt.

VorigeHet belang van veilig internet op school
VolgendeHoeveel calorieën heeft een mens per dag nodig?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter