Greenpeace

Geen enkel dier werkt zo hard voor ons als de bij. Appels, peren, boontjes en tomaten, ze liggen allemaal in het schap dankzij deze diertjes. Samen met de hommels bestuiven bijen meer dan 70 procent van de landbouwgewassen waarvan wij afhankelijk zijn voor ons voedsel. Diertjes om zuinig op te zijn, is daarom het devies.

Maar boeren, wetenschappers en imkers slaan de laatste jaren groot alarm over massale bijensterfte. In Europa en Noord-Amerika melden imkers al sinds eind jaren negentig ongewoon hoge sterftecijfers van hun bijenvolken. Jaarlijks overleeft 20 tot 25 % van al onze bijenvolken de winter niet. In sommige regio's sterft zelfs ruim de helft van de bijen.

Een gezonde bij is een gifvrije bij. Het is daarom belangrijk dat voor bijen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt worden. Dit geldt niet alleen voor de landbouw, maar ook voor de bloemen en planten die je in een tuincentrum koopt. Intratuin verkoopt bloembollen en planten die met giftige bestrijdingsmiddelen behandeld zijn. Dit gif heeft een verwoestende uitwerking op bijen.

Greenpeace biedt scholen nu gratis lesmateriaal over dit onderwerp.

VorigeRekentuin: altijd en overal rekenen oefenen op je eigen niveau
VolgendeKikker is Verliefd - kleien geïnspireerd op sculpturen van Gijs Assman in het Museum Jan Cunen