Het belang van veilig internet op school

Internet wordt ook op school steeds belangrijker. We werken steeds meer online en gaan steeds meer gebruik maken van online lesmaterialen. Niet alleen internet wordt daarmee steeds belangrijker, maar vooral veilig internet. Veilig internet op school is nodig om indringers buiten het netwerk te houden en zodoende onder andere de privacygevoelige gegevens van leerlingen te beschermen. Het belang van veilig internet in de klas is daarmee een erg belangrijk onderwerp en zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden naarmate we verder gaan digitaliseren.

Veilig op sociale media
Hoewel de school geen controle heeft over het netwerk waarop de verschillende sociale media draaien, kunnen zij leerlingen wel leren hoe zij veilig gebruik kunnen maken van sociale media. Daarvoor zijn verschillende materialen en lessen beschikbaar zoals het Diploma Veilig Internet. In de materialen wordt onder andere gekeken naar het kiezen van een veilige gebruikersnaam en een veilig wachtwoord, maar wordt ook gekeken naar dingen die je juist niet moet doen zoals het posten van naaktfoto's, ook al doe je dat privé.

Online tracking
Veel websites houden bij waar bezoekers geweest zijn, waar zij zich bevinden en welke interesses zij hebben om vervolgens op basis van deze gegevens geschikte advertenties te tonen. Vaak wordt deze informatie echter ook doorverkocht zoals recent bij Facebook het geval was. Dat is voor de verkoper een erg lucratieve business, maar voor de gebruiker is het erg vervelend. Deze ontvangt namelijk vaak een boel spam en wordt met een beetje pech ook nog telefonisch lastig gevallen indien een telefoonnummer is onderschept.

Online tracking op school kunt u tegenhouden. Zo kunt u met uw school kiezen voor een VPN, maar kunnen bijvoorbeeld ook de privacysettings en cookies in browsers en programma's juist ingesteld worden. Bij bepaalde websites zoals Facebook kan de school ervoor kiezen deze niet toegankelijk te maken via het schoolnetwerk.

Een veilige schoolwebsite
Ook de schoolwebsite is een belangrijk onderdeel van veilig internet op school. Bezoekers zouden rustig op uw website moeten kunnen rondkijken zonder zich zorgen te hoeven maken over privacyschending of gevolgd te worden door trackers. Daartoe dient uw schoolwebsite codetechnisch goed te zijn en uitgerust te zijn met onder andere een net cookievenster waarbij bezoekers aangeven tot hoever u hen mag volgen. Let er op dat ook integraties van derden op uw website uw bezoekers tot op bepaalde hoogte volgen. Integreert u bijvoorbeeld Facebook op uw website, dan is de kans erg groot dat Facebook uw bezoekers bijhoudt.

VorigeEen webshop ontwikkelen in de klas
VolgendeTips voor afwisselende biologielessen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter