EHBO-onderwijs voor alle middelbare scholieren

Alle leerlingen op het middelbaar onderwijs zouden verplicht EHBO-onderwijs moeten krijgen. Daarvoor pleiten het Rode Kruis en artsenorganisatie Schok & Pomp. Omdat de eerste minuten bij een noodsituatie van levensbelang zijn, ben je op dat moment aangewezen op de mensen om je heen. En dan is het natuurlijk wel belangrijk dat zij weten wat te doen. Er zijn al enkele scholen die EHBO-onderwijs aanbieden, maar zij doen dit allemaal op eigen initiatief en op hen eigen manier. Deze scholen blijken overigens wel succesvol. De eerste verhalen over leerlingen die levens redden door te reanimeren en de AED op school te gebruiken zijn bekend, en de kans is groot dat er nog vele zullen volgen.

Het doel van EHBO-onderwijs
Het belangrijkste doel van EHBO-onderwijs is natuurlijk dat leerlingen weten wat zij moeten doen in een noodsituatie. Dit is kennis die niet alleen op de middelbare school, maar ook de rest van hun leven relevant blijft. Weten wat te doen geeft daarnaast ook veel zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat er sneller en adequater gehandeld wordt.

Maar liefst 91% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat alle leerlingen op de middelbare school les krijgen over EHBO. Het onderwerp leeft dus ook onder de leerlingen zelf. Naast nuttig kan EHBO-onderwijs dus ook gewoon leuk zijn. EHBO-onderwijs kan gegeven worden bij bijvoorbeeld Biologie of tijdens een mentoruur.

Een AED kopen
Dagelijks overlijden 35 mensen doordat er geen AED in de buurt is of geen persoon die weet hoe de AED gebruikt moet worden. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Hartstichting naar het gebruik van reanimatie en de AED. Toch zijn er nog genoeg scholen waar geen AED beschikbaar is. Dat terwijl een AED kopen niet moeilijk is.

Voor scholen met een AED is het belangrijk om genoeg mensen te hebben die kunnen omgaan met de AED. Op elk moment zou er tenminste één persoon aanwezig moeten zijn die kan omgaan met het apparaat. Wanneer ook leerlingen geleerd wordt hoe zij een AED moeten gebruiken, stijgt daarmee ook de kans op overleving in een noodsituatie. Of uw school één of meerdere AED's nodig heeft hangt vooral af van de vloeroppervlakte. Voor een grote school is het handig om meerdere AED's te hebben omdat anders kostbare tijd verloren wordt met het ophalen van de AED. Tenslotte is het natuurlijk erg belangrijk dat iedereen weet waar de AED zich bevindt. Hieraan kan bijvoorbeeld aandacht besteedt worden in de les.

VorigeHoe gaan pubers om met liefdesverdriet?
VolgendeHet verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter