Het verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding

Voor leerlingen die slechter presteren op school zijn verschillende mogelijkheden om (weer) op niveau te komen. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn bijles en huiswerkbegeleiding. Maar wanneer kies je voor bijles en wanneer voor huiswerkbegeleiding? Om dat te kunnen bepalen dient eerst duidelijk te zijn wat het verschil is tussen bijles en huiswerkbegeleiding. Vervolgens kun je met het oog op de tekortkomingen bij de leerling besluiten welke begeleidingsvorm het beste resultaat zal gaan opleveren.

Wat is bijles?
In het geval van bijles gaat het meestal om een één-op-één sessie waarbij het doel is de leerling in korte tijd bij te spijkeren tot het niveau dat van hem of haar verwacht wordt. Het gaat dan om kennis over een bepaald vak of onderdeel. Bijles wordt vaak gegeven door (oud-)studenten die goed zijn in het vak waarin zij bijles geven. Bijles wordt vaak gegeven op locatie. Dat betekent dat een bijlesleraar naar je huis komt om voor bepaalde tijd, vaak minimaal één uur, uitleg en tips te geven bij een bepaald vak. Een groot voordeel van bijles is dat er alle aandacht is voor de leerling. Deze kan onder andere ongelimiteerd vragen stellen totdat alles duidelijk is. Door bijles te volgen krijgen leerlingen vaak meer zelfvertrouwen in een bepaald vak.

Wat is huiswerkbegeleiding?
Huiswerkbegeleiding draait meer om het maken van huiswerk en het 'leren leren' met behulp van bijvoorbeeld studievaardigheden. In tegenstelling tot bijles vindt huiswerkbegeleiding vaak plaats in kleine groepjes. Vaak vindt deze huiswerkbegeleiding plaats op de locatie van een huiswerkinstituut of in een openbare ruimte zoals een bibliotheek, maar meestal niet bij de leerling thuis. Tijdens de huiswerkbegeleiding wordt leerlingen geleerd hoe zij bepaalde dingen het best kunnen leren, hoe zij moeten plannen en krijgen zij ook vaak de tijd om alvast huiswerk te maken door gebruik te maken van de geleerde tips.

Tegenwoordig is huiswerkbegeleiding ook steeds vaker online beschikbaar. Een groot voordeel van de online huiswerkbegeleiding is dat er niet gereisd hoeft te worden en deze vorm van huiswerkbegeleiding een stuk goedkoper is dan traditionele huiswerkbegeleiding.

Waar kies ik voor?
Nu duidelijk is wat het verschil is tussen bijles en huiswerkbegeleiding, is het in de meeste situaties vrij gemakkelijk om te bedenken welke vorm van begeleiding het best zou werken. Zijn er problemen met een bepaald vak of onderdeel daarvan? Dan zou een keuze voor bijles in dat vak het beste zijn. Wanneer de problemen algemener van aard zijn, bijvoorbeeld wanneer het leren gewoon niet wil, is het handiger om te kiezen voor huiswerkbegeleiding.

VorigeEHBO-onderwijs voor alle middelbare scholieren
VolgendeVindbaarheid van uw schoolwebsite
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter