Educatieve filmpjes van Buurman en Buurman

Vaak wordt gedacht dat het bekijken van filmpjes van Buurman en Buurman of bijvoorbeeld Bob de Bouwer en Brandweerman Sam weinig waarde toevoegen aan lessen voor kinderen. Toch blijkt het tegenovergestelde waar te zijn! Uit deze filmpjes kan vaak meer worden gehaald, dan men op voorhand verwacht. Daarbij is het ontzettend leuk om af en toe een filmpje van Buurman en Buurman of Brandweerman Sam in de klas aan te zetten! Maak jij momenteel al gebruik van deze filmpjes in de klas? In dit artikel lees je meer over de voordelen die deze filmpjes zouden kunnen hebben tijdens je lessen.

Problemen oplossen met Buurman en Buurman
In de filmpjes van Buurman en Buurman krijgen de twee buren steeds te maken met een nieuw probleem. Op basis van de probleemschets die zij hierbij maken, gaan de buren vervolgens aan de slag om aan een oplossing te werken. Dit doen zij nooit alleen, maar altijd met z’n tweetjes! Ook in de filmpjes van Brandweerman Sam doen zich regelmatig problemen voor, die door deze brandweerheld moeten worden opgelost. Net als Buurman en Buurman, doet ook Brandweerman Sam dit vaak niet alleen. Er zijn steeds figuren die hem bij deze klussen kunnen helpen. Zo komt het altijd goed!

Leren samenwerken met educatieve filmpjes
Het samenwerken is een belangrijk aspect in de filmpjes van Buurman en Buurman of Brandweerman Sam. Door samen een probleem aan te pakken, kan voor een oplossing worden gezorgd. Dit element uit deze filmpjes kan ook bruikbaar zijn bij lessen in de klas. Je laat kinderen zien op welke manier zij moeten samenwerken en welk resultaat dit met zich meebrengt: een probleem wordt opgelost. Je kunt problemen nou eenmaal niet altijd in je eentje aanpakken. Door kinderen hier op jonge leeftijd mee te confronteren, zal het steeds makkelijker worden om met andere kinderen samen te werken. Een vaardigheid die hun hele leven goed van pas zal komen. Deze filmpjes van Buurman en Buurman helpen ze bij de ontwikkeling hiervan.

Problemen oplossen gaat niet altijd direct goed
Typisch voor de filmpjes van Buurman en Buurman is dat problemen vaak niet in een keer worden opgelost. Het komt zeer geregeld voor dat er eerst van alles fout gaat, voordat het probleem daadwerkelijk is opgelost. Hier treffen we een tweede aspect, die bruikbaar kan zijn in de lessen op school. Ook in het echte leven zullen zaken niet altijd direct goed gaan. De filmpjes van Buurman en Buurman illustreren dit op een leuke manier. Leg kinderen uit, dat ze soms moeten doorzetten om tot oplossingen te komen.

VorigeNEMO trakteert schoolteams op gratis training Maakkunde
VolgendeHoe werkt EHBO en BHV in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter