Gymleraren lopen risico op gehoorschade, geluid in gymzaal vaak te hard

Moe, met hoofdpijn en overprikkeld thuiskomen na een dag lesgeven in een ‘galmbak’. Al jaren klagen gymleraren over slechte akoestiek in gymzalen. Nu blijkt uit onderzoek van Fontys Hogescholen dat in veel gymzalen het geluid inderdaad te hard is tijdens de gymles. En zelfs boven de wettelijke veilige geluidsnorm van 80 dB uitkomt.

“Wij zijn hier enorm van geschrokken en ik vind het ook ernstig dat gymleraren die zulk belangrijk werk leveren nu eigenlijk geen veilige werkomgeving hebben,” vertelt onderzoeker Saskia Tuinder tegen het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). “We zien in onze eerste metingen dat er in alle onderzochte zalen overschrijdingen zijn. Dan moet je denken aan geluidsniveaus boven de 80 decibel, maar in een aantal van de onderzochte zalen sloeg de meter zelfs uit tot 88 dB of 92 dB (red. geluid vergelijkbaar met een voorbijrazende trein)."

Gehoorklachten bij gymleraren

En dat te harde geluid kan gevolgen hebben voor het gehoor van de gymdocenten, zo stelt Tuinder vast. In haar onderzoek heeft ze namelijk ook gehoortesten uitgevoerd bij 70 gymdocenten. “Je ziet bij een deel van de door ons geteste docenten al aanwijzingen dat hun gehoor iets is afgenomen. Zij hebben vaker dan leeftijdsgenoten een gehoordip rond de 6000 Herz en dat is precies de plek waar je slechthorendheid door lawaai ziet ontstaan,” schetst de onderzoeker.

Jorieke Steenaart van de Koninklijke Vakvereniging Lichamelijke Opvoeding (KVLO) is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek. De vakvereniging krijgt al jaren klachten over slechte akoestiek en deed eerder een peiling onder hun achterban. “58 procent van onze leden (primair onderwijs) zegt last te hebben van slechte akoestiek,” aldus Steenaart. En dat leidt tot vermoeidheid, gehoorklachten en soms zelfs ook tot uitval.

Gesteggel over verantwoordelijkheid

Steenaart schat dat tussen de 2000 en 3000 zalen een slechte akoestiek hebben. Toch wordt er al jaren te weinig gedaan om dit te verbeteren, constateert ze. Probleem is namelijk dat de school als werkgever verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkomgeving van de docent, maar de gemeente vaak eigenaar is van de gymzaal. “In de praktijk zien we dat dit veel gesteggel oplevert en de docent uiteindelijk de dupe is omdat er niets gebeurt,” aldus Steenaart.

Nu het onderzoek van Tuinder de feiten zo duidelijk op tafel legt moeten de gemeenten en de schoolbesturen hun verantwoordelijkheid echt gaan nemen, vindt de vakvereniging. “De werkgever moet borgen dat er een gezonde en veilige werkplek is en dat moeten zij ook gewoon afdwingen bij een gemeente of de eigenaar van de gymzaal,” aldus Steenaart.

Ruim miljard tekort

Voorzitter Freddy Weima van de PO-Raad noemt de uitslagen van het onderzoek ‘zorgwekkend’ en ‘pijnlijk’. Hij stelt vast dat de schoolbesturen, de werkgevers van de gymleraren, doen wat binnen hun vermogen ligt. “Maar we moeten erkennen dat dat onvoldoende is, want wat nodig is, is meer investeren in de gebouwen.” Hij merkt echter ook op dat de daarvoor verantwoordelijke partij – in veel gevallen de gemeenten - in een moeilijke financiële positie zit. “Er is door rijksambtenaren berekend dat er de komende jaren ruim een miljard nodig is voor het vernieuwen en renoveren van onderwijshuisvesting. Dat geld is er niet bij gemeenten. We doen er daarom – samen met de gemeenten – alles aan om dit probleem bij de landelijke politiek aan te kaarten. Uiteindelijk is het een keuze van de landelijke politiek om hier wel of niet te investeren.”

Reactie ministerie OCW

Het ministerie van Onderwijs (OCW) laat in een reactie weten het ‘zeer onwenselijk’ te vinden als leraren door hun werk gehoorschade oplopen. “Het is een verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een gezonde en veilige werkomgeving te zorgen,” aldus het ministerie. “Daar waar de gemeente de gymzalen beheert, kunnen schoolbesturen hierover afspraken maken met de gemeente.”

Pointer over lawaai op de werkvloer is te zien op donderdag 15 februari om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO2

VorigeKoningin Máxima bij inspiratiesessie ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’
VolgendeTilburg University nodigt kinderen uit voor de Kinderuniversiteit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter