Afval scheiden: creëer bewustwording vanaf jonge leeftijd

Tegenwoordig hebben we gelukkig steeds meer oog voor het milieu. Ook voor kleine kinderen wordt het steeds belangrijker om zich hier al op een vroege leeftijd bewust van te zijn. Een van die dingen is hoe zij omgaan met het afval dat ze zelf weggooien. Onderstaand geeft een voorbeeld hoe je in de klas op een makkelijke manier kunt uitleggen wat er met ons afval gebeurt en waarom het scheiden en recyclen zo belangrijk is.

Waarom scheiden we ons afval?

Het scheiden van afval betekent dat we verschillende soorten afval in verschillende bakken doen. Dat doen we omdat niet al het afval hetzelfde is. Stel je voor: als je een appel en een speelgoedauto in dezelfde bak gooit, zouden ze samen gesmolten kunnen worden. Dat zou een rare smurrie worden, toch?

Door afval te scheiden, kunnen we veel materialen hergebruiken. Dat betekent dat we nieuwe dingen kunnen maken zonder extra grondstoffen uit de aarde te halen. Cool, hè?

Wat gebeurt er met oud papier?

Als je een tekening maakt en je bent er niet blij mee, gooi je het papier misschien weg. Maar wist je dat oud papier een nieuw leven kan krijgen? Als we papier apart verzamelen, kan het naar een speciale fabriek worden gebracht waar het wordt schoongemaakt en in nieuwe papierproducten wordt veranderd. Zo kunnen oude kranten, boeken en tekeningen, nieuwe dozen, notitieblokken of zelfs toiletpapier worden!

En hoe zit dat met glas?

Glas is magisch! Wist je dat glas keer op keer opnieuw kan worden gesmolten en omgevormd tot nieuwe glazen producten? Wanneer je een glazen fles in de glasbak gooit, wordt deze verzameld en naar een speciale plek gebracht waar het wordt gesmolten. Daarna kan het worden omgevormd tot nieuwe flessen, potten of zelfs glazen voor je limonade!

Plastic is overal

Plastic is overal om ons heen. Denk aan je lunchbox, je speelgoed en zelfs de flessen shampoo in de badkamer. Maar plastic kan problemen veroorzaken als het niet goed wordt weggegooid. Gelukkig kunnen we ook plastic hergebruiken! Door plastic flessen en bakjes apart te gooien, kunnen ze worden schoongemaakt, gesmolten en omgevormd tot nieuwe plastic producten.

Samen maken we het verschil

Nu je weet wat er met je afval gebeurt, kun je je ouders en vrienden vertellen hoe belangrijk afval scheiden is. Elke keer dat je een stukje papier, glas of plastic op de juiste plek gooit, help je onze aarde een beetje schoner en groener te maken. Dit wordt makkelijker wanneer je een afvalscheider koopt met drie vakken zodat het overzichtelijk is welk afval waar gaat.

Dus de volgende keer dat je iets weggooit, denk dan aan het avontuur dat het afval gaat beleven. Door goed te recyclen, zorgen we samen voor een mooie en schone wereld voor iedereen. Doe je mee?

VorigeTelefoons in de klas: zo ga je er slim mee om
VolgendeOnline muziekwedstrijd voor kinderen van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter