Telefoons in de klas: zo ga je er slim mee om

Telefoons in de klas: het blijft een heikel punt voor veel docenten. Waar het ooit begon met een simpele Nokia waarbij de opties zeer beperkt waren, zien we tegenwoordig de nieuwste en meest luxe smartphones voorbij komen. Van een Samsung Galaxy a54 tot de allernieuwste iPhone. Niets is te gek!

Die smartphones zijn natuurlijk fantastisch, maar bieden wel heel veel afleiding. Het komt regelmatig voor dat kinderen onder de les zitten te appen, filmpjes kijken of gewoon wat door het internet scrollen. Dat is niet bevorderlijk voor het onderwijs. Daarom is de overheid al een tijdje aan het spelen met een telefoonverbod in de klas. Hier zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Hoewel veel docenten dit wel zien zitten. Het zal dus nog wel even duren voordat dit daadwerkelijk vorm gaat krijgen. Tot die tijd is het belangrijk dat docenten hier slim mee omgaan. Maar hoe ga je om met het telefoongebruik in de klas? Hoe voorkom je dat dit een enorme stoorzender wordt?

Aanvulling op de les

Er zijn ook docenten die het telefoongebruik in de klas eigenlijk helemaal niet zo’n probleem vinden. Dit juist als aanvulling zien op de les. Mits het natuurlijk op de juiste manier gebruikt wordt. Belangrijk is in elk geval dat de telefoon niet voor het plezier of sociale activiteiten wordt gebruikt. Het kan daarentegen wel een handige aanvulling zijn op het lesprogramma. Hiermee kan zelfs op IT worden bespaard, want iedereen heeft eigenlijk al een kleine computer bij zich.

Toch zijn veel leraren er huiverig voor om dit toe te passen. Het is natuurlijk lastig te zien of leerlingen de telefoon daadwerkelijk alleen gebruiken voor de les of dat ze er ook andere dingen op doen. Als dit in goede banen geleid kan worden, kan dit een prima alternatief voor een telefoonverbod zijn. De leerling mag gewoon zijn of haar Samsung a23 uit de tas halen, mits deze voor schoolwerk wordt gebruikt.

Compleet telefoonverbod

Dan zijn er ook nog scholen die nu al aan het experimenteren zijn met een compleet telefoonverbod. Hierbij geldt een alles-of-nietsregel. Dat betekent dat telefoons helemaal niet toegestaan zijn in het schoolgebouw. Je kunt deze dus beter thuis laten of in je kluisje laten. Ook tijdens de pauzes mag de telefoon niet gebruikt worden. Dit lijkt een extreme regel, maar het zorgt er wel voor dat scholieren echt met hun schoolwerk bezig zijn en minder gestoord worden door afleidingen van buitenaf. Daarnaast zijn ze hierdoor verplicht om meer met hun leeftijdgenootjes te communiceren.

Inmiddels is ook de overheid voor een telefoonverbod op scholen. Hierbij krijgen scholen nog wel de kans om hier zelf invulling aan te geven. Hoe streng zal het telefoonverbod zijn? Mag de telefoon straks nog wel in lessen worden gebruikt als duidelijk kan worden dat dit enkel voor schoolwerk is toegestaan? Mag de telefoon in de pauzes worden gepakt? Is een telefoon in het hele gebouw niet toegestaan of enkel in de klaslokalen? Allemaal dingen waar de komende jaren flink over gebrainstormd gaat worden. Er is in elk geval al verandering gaande en het is afwachten hoe dit er de komende jaren verder uit gaat zien.

VorigeLeerlingenvervoer vraagt om extra zorg
VolgendeAfval scheiden: creëer bewustwording vanaf jonge leeftijd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter