Cursus vertrouwenspersoon

Kan iedereen vertrouwenspersoon worden?

In principe kan iedereen vertrouwenspersoon worden, maar het is belangrijk dat de persoon voldoet aan bepaalde eisen en de juiste vaardigheden en opleiding heeft.

Een vertrouwenspersoon moet onafhankelijk zijn en geen directe verantwoordelijkheid hebben binnen de organisatie waar hij of zij werkt. Dit betekent dat een werknemer die een klacht heeft tegen een directe leidinggevende, niet de directe leidinggevende als vertrouwenspersoon kan benaderen.

Daarnaast is het belangrijk dat een vertrouwenspersoon goed is opgeleid en ervaring heeft in het omgaan met de soorten problemen waarmee werknemers vaak te maken hebben. Vertrouwenspersonen moeten in staat zijn om werknemers te adviseren en te begeleiden naar de juiste hulpverleners of oplossingen.

Goede communicatievaardigheden en empathie zijn ook belangrijk voor een vertrouwenspersoon, zodat deze de werknemers op de juiste manier kan helpen en hen kan begrijpen. Dus terwijl iedereen in principe vertrouwenspersoon kan zijn, is het belangrijk dat deze persoon de juiste vaardigheden en opleiding heeft om de werknemers effectief te kunnen helpen.

Wat mag een vertrouwenspersoon niet doen?

Een vertrouwenspersoon mag niet:

• De vertrouwelijke informatie die ze hebben gekregen delen met andere partijen, tenzij daar een wettelijke verplichting toe bestaat of wanneer het in het belang is van de veiligheid van de werknemer of andere personen.

• Een oordeel vellen over de werknemer.

• Betrokken zijn bij de problemen waarover de werknemer komt praten, of in een hiërarchische positie staan ten opzichte van de werknemer.

• Druk uitoefenen op de werknemer om een bepaalde beslissing te nemen of om de klacht op een bepaalde manier te behandelen.

• Handelen als een advocaat of juridisch adviseur voor de werknemer.

• Zich bemoeien met de interne procedures of disciplineprocedures van de organisatie, tenzij de werknemer daar specifiek om vraagt.

Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon zich aan deze regels houdt, om ervoor te zorgen dat de werknemer zich veilig voelt en er zeker van kan zijn dat hun informatie vertrouwelijk wordt behandeld.

Is een vertrouwenspersoon beschermd?

Een vertrouwenspersoon is in principe beschermd tegen werkgerelateerde gevolgen, zoals ontslag of demotie, als gevolg van het uitoefenen van hun rol als vertrouwenspersoon. Dit is omdat de rol van een vertrouwenspersoon is om een veilige ruimte te bieden voor werknemers om hun problemen te delen, zonder bang te zijn voor represailles of gevolgen voor hun werkrelatie.

Er zijn echter geen specifieke wetten of regelgeving die de bescherming van vertrouwenspersonen regelt. Dit betekent dat de bescherming kan variëren afhankelijk van de organisatie waar de vertrouwenspersoon werkt.

Sommige organisaties hebben een beleid dat de vertrouwenspersoon beschermt tegen werkgerelateerde gevolgen, zoals ontslag of demotie. Dit beleid kan specifiek zijn voor de rol van een vertrouwenspersoon of onderdeel zijn van het algemene beleid van de organisatie rond het aangeven van klachten of problemen.

In ieder geval, het is belangrijk dat de organisatie de vertrouwenspersoon beschermt tegen werkgerelateerde gevolgen, zodat werknemers zich veilig voelen om hun problemen te delen en de vertrouwenspersoon zich gerust voelt om zijn rol efficiënt uit te voeren.

Als vertrouwenspersoon is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in 2018 van kracht is gegaan. De AVG bevat regels voor de verwerking van persoonsgegevens, waaronder ook gegevens die vertrouwenspersonen verzamelen en verwerken tijdens hun werkzaamheden.

Het is daarom aan te raden om als vertrouwenspersoon een cursus te volgen die niet alleen gericht is op het uitvoeren van de rol, maar ook op het AVG proof maken van de werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er afspraken worden gemaakt over het bewaren en beveiligen van gegevens, het informeren van betrokkenen over de verwerking van hun gegevens en het opstellen van een verwerkingsregister. Zo kan de vertrouwenspersoon op een professionele en verantwoorde manier zijn of haar werkzaamheden uitvoeren, zonder in strijd te zijn met de AVG.

Als je de rol van vertrouwenspersoon wilt vervullen, zijn er specifieke cursussen beschikbaar die gericht zijn op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om effectief te zijn als vertrouwenspersoon. Een cursus vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld aandacht besteden aan het bieden van ondersteuning en begeleiding aan werknemers die problemen ervaren op het werk. Daarnaast kan een dergelijke cursus ook aandacht besteden aan de AVG en hoe deze van toepassing is op de rol van de vertrouwenspersoon. Door het volgen van een cursus vertrouwenspersoon kun je jezelf beter voorbereiden op de rol en ben je in staat om op een professionele manier de vertrouwenspersoon te zijn die werknemers nodig hebben.

VorigeVan één Buitenlesdag naar een schooljaar vol lessen buiten
VolgendeWaar moet je op letten bij een beveiligingscamera?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter