Van één Buitenlesdag naar een schooljaar vol lessen buiten

Dinsdag 4 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Op honderden basisscholen in het land gaan kinderen deze dag naar buiten voor een reken-, taal- of andere les. Initiatiefnemers IVN Natuureducatie en Jantje Beton grijpen deze achtste editie aan om aandacht te vragen voor de Buitenlesbeweging, die zij begin dit jaar in gang hebben gezet. Buitenles hoort namelijk heel het schooljaar op het programma te staan en niet slechts op één dag.

Tal van onderzoeken tonen al jaren aan dat les krijgen in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nog altijd maar 1 procent van de lessen buiten gegeven en heeft zo’n tachtig procent van de scholen geen beleid als het gaat om buitenles.

Nu slechts 1 procent buiten

Jantje Beton en IVN vinden het hoog tijd dat hierin verandering komt en zijn daarom de Buitenlesbeweging gestart. In korte tijd hebben zich hierbij al ruim 700 basisscholen aangesloten. Naar verwachting verveelvoudigt dit aantal de komende periode, want veel leerkrachten geven aan zelf vaker naar buiten te willen. Uit onderzoek blijkt dat zij van mening zijn dat het voor de leerlingen een ideale verhouding is als 25 procent van de lessen buiten plaatsvindt.

Dat dit nu niet gebeurt, heeft ermee te maken dat leerkrachten vaak handvatten missen. Ze hebben behoefte aan meer kwalitatieve, goed voorbereide buitenlessen, juiste materialen en een fijne omgeving om buitenles te kunnen geven. IVN en Jantje Beton proberen deze leerkrachten te helpen door inspiratie en voorbeelden te geven en kennis te delen. Ook roepen we partijen, waaronder de landelijke overheid, op om te helpen belemmeringen weg te nemen en daarnaast te investeren in prettige, groene schoolpleinen.

Aftrap in Amsterdamse Bos

De aftrap van de achtste editie van de Nationale Buitenlesdag vindt dinsdagochtend 4 april plaats in het Amsterdamse Bos. Hier krijgen zo’n tweehonderd leerlingen les in de frisse buitenlucht. De leerkrachten van deze groepen hebben de vierdaagse buitenlestraining gevolgd van juf Tine Nieboer, die vorig jaar werd verkozen tot buitenlesleerkracht van het jaar en Katja van Dalen.

Boswachter Tim van het programma Beestenbrigade en tevens ambassadeur van Jantje Beton zal eveneens aanwezig zijn op de Buitenlesdag in het Amsterdamse bos. Hij test de kennis van de kinderen over de natuur en maakt de winnende drie klassen van de tekenwedstrijd bekend. Om het belang van de Buitenlesdag te ondersteunen organiseerde KRO-NCRV voor de tweede keer deze wedstrijd waarmee klassen een buitenles winnen van Boswachter Tim.

VorigeToetscultuur zet jonge kinderen onder druk
VolgendeCursus vertrouwenspersoon
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter