Tips om te blijven ontwikkelen als docent

Als docent ben je eigenlijk nooit klaar met leren. Om de beste versie van jezelf te zijn, moet je blijven ontwikkelen. Jouw leerlingen vormen de toekomst van ons land. Het is bijzonder om te weten dat je bij sommigen zo’n diepe indruk zult maken, dat zij dit hun hele leven met zich mee zullen nemen. Daar mag je dan ook best wel een beetje trots op zijn. Maar dat betekent ook dat je een grote verantwoordelijkheid draagt. Om je leerlingen alles te kunnen geven wat zij nodig hebben, moet je ook aan jezelf blijven werken. Maar hoe blijf je ontwikkelen als docent? Waar moet je dan aan denken? Hieronder volgen enkele handige tips.

Maak gebruik van modules met behulp van E-learning

E-learning wordt steeds vaker toegepast door organisaties om meer uit hun medewerkers te halen. Dit is een manier om modules snel en effectief aan te bieden. Grote kans dat ze hier ook bij jou op school aandacht aan besteden. Je kunt zowel offline als online leren en het is een goede manier om jezelf uit te dagen en je kennis te verbreden. Het is zelfs een manier waarop je je eigen leerlingen kunt uitdagen. Met behulp van E-learning ben je in staat om ze extra hulp en tips mee te geven, zonder dat je ze hiervoor in persoon hoeft te zien. Handig om bijvoorbeeld toe te passen in de examentijd of bij ziekte.

Vraag je collega’s om tips

Het is heel prettig om met gelijkgestemden te praten. Schakel dan ook gerust collega’s in om meer uit je eigen lessen te halen. Vraag bijvoorbeeld om advies of meningen bij vraagstukken. Je kunt er ook voor kiezen om eens een andere docent bij jouw les uit te nodigen. Het kan heel prettig zijn om eens een ander perspectief te krijgen op de eigen lessen. Het gaat dus niet om het beoordelen, maar puur om de feedback. Welke feedback (zowel negatief als positief) kan hij jou geven om je lessen te verbeteren?

Breid je vakkennis uit

Vind je het heel lastig om jaar in, jaar uit hetzelfde te doen? Nagenoeg dezelfde lessen te geven? Probeer dan eens wat te veranderen en je eigen vakkennis uit te breiden. Bijvoorbeeld door eens een andere werkmethode te volgen of door je te specialiseren in een nieuw vak. Misschien lijkt het je bijvoorbeeld wel wat om jongeren straks te helpen bij dyslexie of dyscalculie. Dan is het fijn om hier een cursus voor te volgen. Misschien wil je jongeren wel helpen bij hun persoonlijke problemen en zie je het zitten om vertrouwenspersoon te worden naast het lesgeven. Allemaal dingen waarop je het docentenvak verder kunt uitbreiden. Jezelf kunt blijven uitdagen.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is? Breng dan eens een bezoekje aan de Lerarenbeurs. Dit is een speciale beurs voor docenten waar je advies kunt krijgen over de mogelijkheden. Onderzoek wat jouw specialisme wordt en leer verder.

Vorige7 Tips voor een fijne kantine op school
VolgendeTijd op de smartphone - hoeveel is gezond?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter