7 Tips voor een fijne kantine op school

De kantine is een plek waar je tot rust kunt komen en herladen. In de meeste scholen is de kantine voor leerkrachten en leerlingen/studenten gescheiden. Is jullie kantine of lerarenkamer op school saai en ontbreekt het aan voorzieningen? Kijk of er budget en animo is om daar wat aan te doen. Met onderstaande tips maak je er in ieder geval een fijne plek van, voor de pauzes van jou en je collega's.

1. Zorg voor de juiste keukenapparatuur:

Een van de belangrijkste dingen in elke kantine is de keukenapparatuur. Een koelkast is onmisbaar, zo kan iedereen zijn/haar lunch en drinken in de koelkast zetten tot gebruik. Een apparaat dat goede koffie zet is ook een echte must. Verder is een vaatwasser voor de kantine ook geen overbodige luxe. Iedereen kan dan het gebruikte serviesgoed direct in de vaatwasser zetten, zodat het netjes en schoon blijft. Een plek waar je eet en drinkt moet uiteraard schoon en hygiënisch zijn en zo kan iedereen daar zijn/haar eigen steentje aan bijdragen.

2. Investeer in fijn meubilair:

Het is altijd fijn om comfortabel meubilair in de kantine te hebben waar je kunt ontspannen tijdens de pauzes. Als er budget beschikbaar is, investeer dan in mooi meubilair zoals stoelen met armleuningen of een bank waar mensen comfortabel op kunnen zitten. Je zou zelfs een bar kunnen toevoegen waar je gezellig aan kunt zitten. De kantine is ook vaak de plek waar vergaderingen en besprekingen plaatsvinden. Ergonomisch verantwoorde stoelen en tafels zijn dan ook zeker een vereiste.

3. Creëer gezelligheid:

De sfeer van je kantine is heel belangrijk, want dat beïnvloedt hoe gezellig mensen het vinden tijdens hun pauzes. Vraag iedereen om een voorwerp mee te nemen dat bijdraagt aan de gezelligheid, zoals kunst aan de muur of kussens op de bank, of zelfs mooie mokken die gebruikt kunnen worden in plaats van wegwerpbekers bij het drinken van warme dranken zoals koffie of thee. Zo draagt iedereen iets speciaals bij dat de kantine uniek en tegelijkertijd gezellig maakt!

4. Geluidswerende panelen:

Geluiddempende muurpanelen zijn decoratief én functioneel. Ze helpen het geluidsniveau aanzienlijk te verminderen en de akoestiek in de ruimte te verbeteren, terwijl ze ervoor zorgen dat gesprekken privé blijven. Het is vooral van belang wanneer de kantine grenst aan rumoerige ruimtes of de speelplaats. Dit soort panelen dragen enorm bij aan de rust die je in de kantine ervaart en dat zorgt ervoor dat je er na de pauze weer fris tegenaan kunt.

5. Muurschildering:

Een muurschildering is een geweldige en originele manier om de kantine van de school te verlevendigen. Je kunt dit zelfs samen met de leerlingen doen. Een project dat je overigens niet alleen tot de kantine hoeft te beperken. Ook de aula en de gangen kunnen zo een mooie make-over krijgen. Dus, nodig de leerlingen allemaal uit om als Banksy kunstenaars aan de slag te gaan met ideeën, materialen, kleuren en ontwerpen. Zij kunnen zo bijdragen aan hoe hun school eruitziet. Dit geeft ze eigenaarschap over hun ruimte en geeft ook jullie kantine een unieke eyecatcher. Misschien wordt het zelfs populair genoeg onder andere scholen en zetten jullie een trend!

6. Zorg voor een fijne atmosfeer

Een warme, bedompte ruimte draagt niet bij aan je ontspanning en gezondheid. Zorg daarom dat de kantine voldoende kan luchten. Plaats een luchtreiniger en, voor warme dagen, een ventilator of airconditioner. Een goede luchtreiniger zorgt voor een schone omgevingslucht. Het haalt pollen en zelfs virussen uit de lucht die je inademt. Je kunt je wel voorstellen dat dit veel ziekteverzuim door griep of hooikoorts kan voorkomen. Als de kantine een plek is waar je even lekker bij kunt komen, je schone lucht inademt en waar een gezonde atmosfeer hangt, kun je de rest van de dag je taken weer verfrist tegemoet treden.

7. Juiste verlichting

Ook de verlichting is belangrijk. De hele dag tl-verlichting om je heen is behoorlijk vermoeiend en ongezellig. In de kantine moeten lampen hangen en staan die voldoende licht geven om bij te werken of te lezen, maar die ook een beetje gezelligheid bieden. Ledverlichting die je kunt dimmen is voor dat doel ideaal en bovendien beter voor het milieu. Wil je op school meedoen aan verduurzaming, dan is led-verlichting een must.

Met deze tips hopen we dat je nu alle middelen hebt om van de kantine of lerarenkamer van je school een aangename plek te maken voor tijdens de pauzes! Vergeet niet dat het loont om wat moeite te doen om deze ruimte gezellig en leuk te maken, want zo'n omgeving bevordert de sociale interactie tussen je collega’s en stimuleert gezonde eetgewoonten, omdat voedzame opties gemakkelijker toegankelijk zijn in een goed uitgeruste keuken. Voortaan is dit jullie favoriete ruimte op school!

VorigeDe kracht van een online marketing bureau
VolgendeTips om te blijven ontwikkelen als docent
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter