Tijd op de smartphone - hoeveel is gezond?

De gestage opmars van de digitalisering heeft er onder meer voor gezorgd dat de technologie als geheel steeds mobieler is geworden. Deze trend is vooral zichtbaar in de gamingsector. Mobiel gamen is allang een belangrijk onderdeel van de samenleving geworden. Het bezoeken van casino777.nl is ook in Nederland razend populair. Het begon allemaal vele jaren geleden met de Nintendo Gameboy. Niet lang daarna pakten andere fabrikanten zoals Sega en Atari de technologie op. Dit zorgde ervoor dat er rond de millenniumwisseling een ware hausse ontstond. Handhelds zoals de Nintendo DS en 3DS, de PlayStation Portable en Vita of de GP2X- en Pandora-consoles, die met Linux werken, volgden al snel. De laatste jaren is mobiel gamen echter steeds meer verschoven naar smartphones of tablets.

Een belangrijke dagelijkse metgezel: de smartphone

Tegenwoordig gaat niemand meer de deur uit zonder zijn smartphone. Het is net zo vanzelfsprekend om de mobiele telefoon bij je te dragen als de sleutelbos. Bovendien zorgt mobiel internet ervoor dat je altijd verbonden bent met de hele wereld. Dit alles is de perfecte basis om videogames uit te breiden naar de besturingssystemen Android en iOS. Tegenwoordig bieden Google Play en de Apple Store een ongelooflijke rijkdom aan games. Deze variëren van casual games voor casual gamers tot MMO's (Massive Multiplayer Online). Tegenwoordig is er een ongelooflijke verscheidenheid aan spellen voor mobiel die oorspronkelijk voor de pc zijn ontworpen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Fortnite, Diablo, Call of Duty, Stardew Valley of Minecraft.

De ongelooflijke relevantie van de mobiele telefoon

Niet alleen gaming is echter een belangrijke factor, maar ook de algemene toegankelijkheid en het feit dat men altijd en overal op de hoogte is, zorgen voor een verslaving die zijn weerga niet kent. Wat in eerste instantie heel praktisch klinkt, heeft echter ook zijn keerzijde, want de constante bereikbaarheid zorgt ook voor veel extra stress.

Vaak is de dagelijkse routine van gsm-gebruikers zo dat ze, zodra ze 's morgens wakker worden, op hun gsm kijken om er zeker van te zijn dat ze niets missen. Ze checken meteen hun e-mails, updaten Instagram, proberen misschien zelfs een spelletje, checken het laatste nieuws of luisteren naar muziek. Aan de ene kant kan het gebruik van de mobiele telefoon veel dingen gemakkelijker maken, maar aan de andere kant kan het ook zeer negatieve gevolgen hebben. Dit geldt vooral als er dagelijks te veel tijd aan de mobiele telefoon wordt besteed.

Huidige studies tonen aan dat deze vorm van gsm-gebruik zelfs dwangmatig kan worden en dus een duidelijk verslavend karakter heeft. Van de Millennial-generatie, d.w.z. degenen die tussen 1980 en 2000 zijn geboren, bekijkt een kwart zijn smartphone 100 keer per dag. De helft van deze generatie kijkt 50 keer per dag op het display. Elke dag is de mobiele telefoon tussen de 3 en 4 uur in gebruik. Uit de studie blijkt ook dat er eigenlijk helemaal geen redenen zijn voor gebruikers om de smartphone een maand opzij te leggen. Dit gold zelfs als zij een salarisverhoging van 10% of een gratis vakantie naar een droombestemming of een dagje uit met hun favoriete sterren aangeboden kregen. Extreem was de uitspraak van 4 % van de gebruikers die zeiden liever een maand de gevangenis in te gaan dan een jaar lang zonder hun smartphone te zitten.

Bepaalt het leven zichzelf, of bepaalt de mobiele telefoon het leven?

In principe is het bijna onmogelijk te bepalen hoeveel tijd men werkelijk dagelijks aan de mobiele telefoon besteedt. De reden daarvoor is dat het meeste gebruik volledig onbewust gebeurt. Daar is een heel eenvoudige test voor. Mensen die na vijf minuten al nerveus worden omdat ze nog niet op hun mobiele telefoon hebben gekeken, lopen misschien al risico op verslaving. Volgens veel gebruikers is het zo dat ze zich gefrustreerd, verloren, gestrest of verdrietig voelen als ze hun mobiele telefoon niet hebben. Een dergelijke verslaving kan ernstige gevolgen hebben, zoals depressie, angst of persoonlijkheidsstoornissen.

Hoe dergelijk verslavend gedrag te voorkomen

Gelukkig kan het heel goed voorkomen worden en hoeft het niet tot zulke enorme gevolgen te leiden. Een mogelijkheid is de zogenaamde "digitale detox". Dit betekent niets meer dan het niet gebruiken van je mobiele telefoon, laptop en alle andere eindapparaten gedurende een bepaalde periode. Men zou dit proces ook gewoon een digitale detox kunnen noemen, met als doel langzaam iemands gewoonten te veranderen door wat afstand te nemen van mediaconsumptie. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het klinkt, want een reden voor mobiele telefoonverslaving is sociale druk. De meeste mensen zijn gewoon gewend om altijd onmiddellijk te moeten antwoorden op tekstberichten. Dit is echter ook het scharnierpunt voor een verandering. De volgende tips zouden je moeten helpen je mobiele telefoongebruik te veranderen.

Tip 1: Neem kleine pauzes

Als je wilt weten wat er gebeurt als je niet altijd onmiddellijk antwoordt op een bericht dat je net hebt ontvangen, is de beste manier om daar achter te komen: check je mails en WhatsApp slechts één keer per uur. De kans is heel groot dat dit voor de ander helemaal geen probleem is. Uiteindelijk zou een vriend er geen probleem mee moeten hebben, ook al antwoord je niet meteen. Deze periode kun je dan later nog wat verlengen.

Tip 2: Houd uw mobiele telefoon niet bij de hand

In principe is de mobiele telefoon altijd binnen handbereik. Het kan erg helpen om de mobiele telefoon gewoon ergens anders neer te leggen waar hij niet direct bij de hand is. Dit zorgt ervoor dat je niet steeds de drang hebt om op het display te kijken. Een andere optie is om de telefoon te dempen of op trillen te zetten. Ook dit zorgt ervoor dat je niet voortdurend wordt afgeleid.

Handige hulp-apps

Ook al klinkt het in eerste instantie wat vreemd, er zijn apps die je kunnen helpen je mobiele telefoon beter te gebruiken. Zo kunnen apps als Quality Time, Menthal of Offtime helpen bij zelfcontrole. Hierbij krijg je je eigen dagelijkse balans over je gebruik.

Matiging

Uiteindelijk is het belangrijk om te beseffen dat het zeker mogelijk is om een bepaalde periode zonder mobiele telefoon te doen. Het is prima om niet permanent bereikbaar te zijn. Het is gewoon een kwestie van de nodige pauzes inlassen. Maar dat betekent niet dat je volledig zonder je gsm moet.

VorigeTips om te blijven ontwikkelen als docent
Volgende7 tips voor het eindexamenjaar: hoe kun leerlingen hierop voorbereiden?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter