Verduurzamen in en rondom school

Vandaag de dag weet iedereen dat we milieuvriendelijker moeten leven. Iedereen kan zijn steentje hieraan bijdragen, zo ook scholen. Het grootste probleem is de opwarming van onze aarde. Er kan naar duurzame oplossingen gezocht worden en grondstoffen kunnen hergebruikt worden. Scholen kunnen een stappenplan maken om te verduurzamen in en rondom school. Tijdens de les kunnen docenten aandacht besteden aan het onderwerp duurzaamheid.

Energielabel van scholen
Schoolgebouwen zijn niet duurzaam. Een energielabel geeft weer hoe zuinig een gebouw is. Hoe zuiniger, des te beter voor het milieu en de (school)portemonnee. Helaas hebben veel schoolgebouwen energielabel G. Dit is het laagste energielabel en wordt toegekend aan de minst energiezuinige gebouwen. Het is energieverspillend en leidt daardoor tot hoge kosten. Schoolgebouwen zullen de komende 10 tot 30 jaar gerenoveerd of vervangen moeten worden door nieuwbouw. Daarnaast kan er door slim isoleren en andere maatregelen de uitstoot van CO2 worden teruggedrongen. Het doel is een zo laag mogelijk energieverbruik.

Het klimaatakkoord
Er wordt jaarlijks door scholen te veel CO2 uitgestoten. Het klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een verzameling van maatregelen met als doel de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit zal de wereldwijde klimaatverandering beperken. In het klimaatakkoord staat als doel de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990.

Stappenplan voor scholen om te verduurzamen
Om te kunnen verduurzamen in en rondom school is het belangrijk om een stappenplan te maken. Allereerst is het belangrijk om een expert in te schakelen en een gedetailleerde inspectie te laten uitvoeren. Denk hierbij aan een onderzoek naar het dak, kozijnen, vloeren, isolatie, type glas en installaties. Als we het hebben over kozijnen dan kan er gekozen worden voor isolerende kunststof of aluminium kozijnen. Deze typen kozijnen zorgen ervoor dat de warmte in het schoolgebouw goed binnen blijft. Er zijn optimale ventilatiemogelijkheden en de kozijnen zijn te recyclen. Heeft jouw school nog enkel glas? Dan adviseren we om het enkel glas te vervangen door HR++ isolerend dubbelglas. Heb je alle stappen van het stappenplan doorlopen, dan kan je ervan uitgaan dat de school een stuk duurzamer wordt.

Laat leerlingen kennis maken met het begrip duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk en een veelbesproken onderwerp. Besteed in de klas aandacht aan dit onderwerp. Leerlingen leren wat duurzaamheid inhoudt, waarom dit belangrijk is en wat het effect ervan is. Niet alleen kan er aandacht worden besteed aan het verduurzamen van het schoolgebouw, ook kunnen er milieuvriendelijke producten ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan recyclebare producten. We zien dat veel scholen rugtasjes inzetten als promotiemateriaal. Tassen bedrukken met het logo van de school is één van de veelvoorkomende processen die leerlingen doorgaan. Er kan geïnvesteerd worden in milieuvriendelijke tasjes. RPET opvouwbare tassen is een mogelijkheid en draagt bij aan een duurzame wereld. Niet alleen tassen, ook ecologische pennen bedrukken is een verantwoorde keuze. Kies voor een opdruk met de naam van de leerling en stop ze in het bedrukte rugtasje. Geef het rugtasje met inhoud aan (nieuwe) leerlingen en vergroot de naamsbekendheid van de school.

VorigePesten in de klassenapp: op de basisschool ziet 1 op de 4 kinderen het gebeuren
VolgendeOnderzoekers positief over open science, maar ook nog barrières
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter