In Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting centraal

In de Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardig, vrijheid en ontmoeting en de slogan ‘openbare scholen – waar verhalen samenkomen’ centraal. Deze kernwaarden en slogan zijn de basis van het actief pluriforme karakter van de openbare scholen.

De Week van Openbare Scholen (20 t/m 24 maart) begon vandaag met een drukbezocht symposium in openbare scholengemeenschap UniC in Utrecht. Keynotespreker was televisiemaker en onderwijsprofessional Karim Amghar. Voor hem is de ideale school openbaar én uiterst inclusief. ‘Waar goede basisvaardigheden worden geleerd, maar ook goed wordt ingezet op wereldburgerschap, internationalisering en kunst- en cultuureducatie.’

Ook onderzoeker en burgerschapsexpert Bram Eidhof kwam aan het woord. Hij benadrukte dat openbare scholen zich bij uitstek kunnen profileren met burgerschapsonderwijs, juist omdat ze van en voor iedereen zijn. ‘Dat kunnen ze uitdragen door te zeggen: ‘We hebben een heel divers team, met rolmodellen voor onze leerlingen.’ En als je school niet een afspiegeling is van de samenleving, kun je gericht andere perspectieven opzoeken, bijvoorbeeld van gastsprekers die een beperking hebben of religieus of politiek actief zijn.’

Actief pluriform

Dit sluit naadloos aan op het actief pluriforme karakter van het openbaar onderwijs, dat in de wet is vastgelegd. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, zijn openbare scholen niet neutraal, maar maken zij op actieve wijze en op basis van wederzijds respect deel uit van de pluriforme samenleving. Zo verbreedt de openbare school de horizon van zijn leerlingen en laat die zien er voor iedereen uit onze samenleving te zijn. De openbare school is daarmee bij uitstek een democratische oefenplaats, waar kinderen leren over zichzelf en over andersdenkenden.

De Week van Openbare Scholen is een jaarlijks initiatief van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). Onderdeel van deze week is dat openbare scholen in het hele land laten zien waar zij voor staan. Dat doen zij bijvoorbeeld met open dagen, maar ook met filmpjes die online komen op www.openbaaronderwijs.nu.

VorigeDe smartphone gebruiken in de lessen
Volgende5 heerlijke muizen voor je pols
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter