Leren programmeren op de basisschool? Deze Data Scientist vindt van wel

Programmeren is een belangrijke vaardigheid geworden in onze hedendaagse wereld. Het is dan ook logisch om kinderen vanaf jonge leeftijd wegwijs te maken in de wereld van het programmeren, vindt Data Scientist Rik van der Wardt van adviesbureau Data Science Partners. Veel kinderen overschatten nog hun digitale vaardigheden. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom het aanbieden van programmeer-lessen belangrijk is op basisscholen en waarom Python een van de beste keuzes hiervoor is.

Logisch nadenken als belangrijke vaardigheid voor de 21e eeuw

Van programmeren leren kinderen logisch denken. Je bent continu bezig met het opsplitsen van complexe problemen in kleinere, beter beheersbare delen. Rik van der Wardt zegt hierover: "als je programmeert benader je problemen altijd op dezelfde manier; je spiltst problemen op in kleine, beheersbare brokken en vervolgens bedenk je de beste manier om ieder subonderdeel op te lossen." Hij voegt verder toe: "Het is belangrijk om kinderen te leren programmeren, omdat het hen helpt op een meer gestructureerde manier te redeneren. Dit logisch redeneervermogen is binnen veel aspecten van het leven uitermate waardevol."

Steeds meer acties uitgevoerd door code

Als kinderen leren programmeren weten ze van jongs af aan hoe ze code moeten schrijven. Dit is een waardevolle vaardigheid is in de digitale wereld waarin we leven. Data Scientist Rik van der Wardt zegt: "Programmeren is een essentiële vaardigheid voor de toekomst, en hoe eerder kinderen het leren, hoe beter." Hij voegt eraan toe: "Leren coderen is als het leren van een nieuwe taal. Hoe eerder je begint, hoe vloeiender je de taal uiteindelijk spreekt."

Python als logische keuze

Python is een van de beste programmeertalen om te leren op basisscholen. Het is een gemakkelijk te leren taal met een eenvoudige syntaxis die voor kinderen gemakkelijk te begrijpen is. Van der Wardt zegt hierover: "Python is een uitstekende taal om mee te beginnen, omdat het gemakkelijk te leren is, een eenvoudige syntaxis heeft en zeer veelzijdig is." Hij voegt eraan toe: "Python wordt op verschillende gebieden gebruikt, waaronder Data Science, web development en AI. Het is dus een geweldige taal om te leren als je een carrière op een van deze gebieden wilt nastreven." Een andere goede keuze kan bijvoorbeeld SQL zijn, omdat het laagdrempelig is. Je kunt alleen minder met SQL (lees ook: wat is SQL?)

Dit stuk kwam tot stand na een gesprek met Rik van der Wardt, Data Scientist bij Data Science Partners. Data Science Partners is een adviesbureau dat trainingen en consultancy op het gebied van Data Science aanbiedt.

VorigePhotoshop voor student & docent
VolgendeBlockchain: leren over de toekomstige digitale wereld
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter