Blockchain: leren over de toekomstige digitale wereld

Digitalisering en automatisering nemen een steeds belangrijkere plek in binnen onze maatschappij. Om kinderen goed voor te bereiden hierop, is het belangrijk dat ze kennis hebben van de toekomstige digitale wereld. Een van de zaken waarom het zou kunnen gaan, is bijvoorbeeld de blockchain. De eerste ideeën hiervoor zijn al ruim dertig jaar oud. Het heeft echter nog best een tijd geduurd voordat de eerste daadwerkelijke toepassing ervan ontwikkeld werd, de bitcoin. Deze digitale, gedecentraliseerde valuta heeft blockchaintechnologie bekend gemaakt bij het grote publiek. Maar welke toepassingen zijn er nog meer?

Wat is de blockchain?
De techniek achter blockchain is niet heel gemakkelijk in een paar zinnen samen te vatten. Het gaat er echter voornamelijk om dat data wordt opgeslagen in blokken. In de blokken zijn onder andere de transacties verwerkt. Ieder blok eindigt met een hash, een serienummer, met daarin alle data uit het blok. De hash komt vervolgens weer voor in een volgens blok. Door de ontstane chain of ketting verwijzen alle blokken naar elkaar, en kan de data gecontroleerd worden.

Met de komst van de bekendste toepassing van blockchain, bitcoin, ontstonden er grote verwachtingen van de techniek. Toch worden de digitale munten nog niet op grote schaal toegepast als betalingsmogelijkheid. Oorzaken hiervan zijn vooral onzekerheid omtrent wet- en regelgeving, en angst voor het te lopen risico. Tot nu toe worden cryptovaluta voornamelijk gebruikt om in te handelen. Ook dit is tegenwoordig al geautomatiseerd mogelijk, bijvoorbeeld via https://bitcoinprime.io/nl/.

Praktische toepassingen van blockchain
Toen bitcoin breder bekend werd, verschenen er haast dagelijks nieuwsberichten in de media over toepassingen van de blockchain. Hoewel dit tegenwoordig niet meer het geval is, lopen er vele onderzoeken naar wereldwijd.

Ten eerste gaat het bijvoorbeeld om het traceren van goederen die over de hele wereld vervoerd worden. Met behulp van de blokchain kunnen eigenaars, herkomst en kwaliteit eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden. Daarnaast betreft het de automatisering van administratieve processen. De diverse partijen die hierbij betrokken zijn, hoeven niet meer op elkaar te wachten totdat er een besluit genomen is of alle informatie verzameld is, en ook betalingen kunnen geautomatiseerd verwerkt worden. Tot slot kan de blockchaintechnologie ook ketensamenwerkingen veel efficienter en effectiever laten verlopen. Aparte systemen waarmee verschillende partijen werken hoeven niet meer aan elkaar gekoppeld te worden, als de blockchain wordt ingezet als een gedeelde en gedecentraliseerde data-infrastructuur. In de scheepvaartbranche lopen al tests waarbij de douane en vervoerders alle benodigde documenten centraal verwerken en accorderen.

Hoewel veel experimenten en onderzoeken nog in de kinderschoenen staan, is de kans groot dat de blockchaintechnologie in de toekomst op grote schaal toegepast gaat worden. Leer kinderen daarom al op school over de techniek. Zo zijn ze voorbereid, of ontwikkelen ze zelf misschien wel een baanbrekende toepassing!

VorigeLeren programmeren op de basisschool? Deze Data Scientist vindt van wel
VolgendeHoe bescherm je leerlingen in een digitale wereld?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter