Creatieve kerstdecoratie: kunst en handvaardigheid in het basisonderwijs

Kunst en cultuur zijn belangrijk voor iedereen, maar ze spelen een extra belangrijke rol in het leerproces van basisschoolkinderen. Kunstprojecten dragen bij aan de creativiteit van de kinderen en zijn goed voor de fijne motoriek, de sociale vaardigheden en het probleemoplossend vermogen van een kind. Door kunst en handvaardigheid in het lesprogramma te integreren, open je een wereld van mogelijkheden. Dit is niet alleen leuk voor de leerlingen, maar ook voor de leerkracht zelf. Kerst is de ideale gelegenheid om je creatief uit te leven in de klas.

De waarde van creativiteit in het onderwijs

Creativiteit is een eigenschap die van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van een kind. Door kerstversiering en kunstwerkjes rond het thema kerst te creëren, bied je leerlingen de mogelijkheid hun verbeelding de vrije loop te laten. Zelfgemaakte kunstwerkjes geven niet alleen voldoening, maar zijn ook belangrijk, omdat een kind hierdoor out-of-the-box leert denken en unieke oplossingen bedenkt in diverse situaties.

Bedenk als leerkracht eenvoudige kerstprojecten met verschillende materialen

Om de creativiteit bij leerlingen te stimuleren zijn gestructureerde knutselactiviteiten belangrijk. Als leraar kun je eenvoudige kerstprojecten bedenken waarbij de kinderen verschillende materialen gebruiken. We denken bijvoorbeeld aan papier, lijm, glitter, dennennaalden, slingers en andere materialen.

Lijm is de verbindende factor tussen ideeën en concepten

Als je gaat knutselen, kun je niet zonder lijm. Lijm verbindt letterlijk verschillende materialen, maar zorgt ook voor cohesie tussen ideeën en concepten. Dankzij lijm maak je samenstellingen die nog niet bestonden en creëer je originele kunstwerken. Of je nu in de klas collages maakt, driedimensionale structuren op poten zet of tekeningen versiert, lijm is de factor die alles samenhoudt en bewaart voor de toekomst.

Dus kun je gewoon een paar lijmpotten in de klas zetten, waarna de kinderen spontaan uitgroeien tot een nieuwe generatie collagekunstenaars? Zo eenvoudig is het natuurlijk ook weer niet. Wanneer kinderen met lijm gaan werken, moet je aandacht besteden aan het bewust omgaan met dit product en natuurlijk ook aan de veiligheid: leer de kinderen in ieder geval wat ze moeten doen als er lijm op hun handen terechtkomt.

Tips om knutselopdrachten met lijm tot een goed einde te brengen

We geven je hier enkele tips over hoe je het beste met lijm kunt omgaan in de klas:

  • Kies om te beginnen de juiste lijm. Er bestaat een grote waaier aan soorten lijm en je kunt niet elke soort voor elke toepassing gebruiken. Het is goed om enkele verschillende soorten lijm in de klas op voorraad te hebben. Doe dit in een kast die je veilig kunt afsluiten en plaats de lijm op een hoogte. We denken hierbij aan alleslijm, knutsellijm, houtlijm of papierlijm.
  • Leer de kinderen om zuinig om te springen met lijm. Hiermee komen we opnieuw bij een van de voordelen van het integreren van kunstprojecten in de klas, namelijk dat je er de kinderen mee kunt leren om zuinig en bewust om te springen met grondstoffen. Dit is een kernwaarde die elk kind kan leren en die belangrijk is in het latere leven. Matig lijmgebruik vermindert ook de hoeveelheid afval in de klas.
  • Veilig omgaan met lijm is een ander aandachtspunt. Besteed bijvoorbeeld aandacht aan netjes werken en de handen wassen na het knutselen. Het handvaardigheidslokaal opruimen en netjes achterlaten voor de andere kinderen is eveneens belangrijk.

Kunst en handvaardigheid rond het thema kerst? Mogelijkheden te over

Creatieve kerstdecoratie maken en integreren in het basisonderwijs, dat is een krachtig instrument om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Door kinderen bloot te stellen aan diverse knutselactiviteiten, creëer je niet alleen educatieve kansen, maar stimuleer je ook de ontwikkeling van vaardigheden die de kinderen hun hele leven lang van pas komen. Hoe gek het ook klinkt, lijm kan hierbij letterlijk een verbindende factor zijn. Als dat geen mooie kerstboodschap is!

VorigeNieuwe lessen van het Nationaal Schoolontbijt
VolgendePraktijkbegeleiders technische installatiebranche geëerd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter