Actief zitten verhoogt de productiviteit

Er zijn van die dagen dat je eigenlijk nauwelijks zit. Je rent heen en weer tussen de leerlingen, staat om lessen te geven en bent vooral heel druk bezig om alles in goede banen te leiden. Toch is een goede bureaustoel en (belangrijker nog) de juiste zit als docent enorm belangrijk. We brengen vaak ongemerkt meer tijd door op onze stoel dan we zelf denken. Uit onderzoek blijkt dat hoe je zit van essentieel belang is voor de productiviteit die dag. Maar wat is het verschil tussen actief en passief zitten? En welke voordelen heeft een actieve zit?

Verschillen tussen actief en passief zitten

Er zit een groot verschil tussen een actieve zit en een passieve zit. Dit verschil wordt al duidelijk opgemerkt bij het zien van stoelen die speciaal zijn ontwikkeld voor de actieve zit. Zo worden Swopper stoelen steeds vaker in het onderwijs gebruikt. Bij deze stoelen wordt met name de onderrug ondersteund om zo de wervelkolom van de zitter in een zo natuurlijk mogelijke positie te dwingen.

Het verschil tussen actief en passief zitten wordt vooral gekenmerkt door de activiteiten die we op dat moment verrichten. Bij het televisiekijken zal er bijvoorbeeld altijd passief gezeten worden. Vaak zelfs half liggend. Bij een actieve zit moet je aan activiteiten denken waarbij je ook écht actief bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan lesgeven, maar ook aan het nakijken van toetsen, lessen voorbereiden, werken aan de computer en zelfs eten.

Wees je ervan bewust dat het lichaam eigenlijk niet gemaakt is om constant stil te zitten. Dit merk je ook wel aan je bewegingen. Zo bewegen we vaak onbewust tijdens het zitten. Waar je begint met letten op je zithouding, merk je al snel dat je onbewust verschuift en het lichaam in een passieve houding dwingt. Vaak omdat dit op dat moment meer comfort biedt.

Het is belangrijk om voor een stoel te kiezen die deze onbewuste bewegingen niet toelaat en je blijft stimuleren (en herinneren) aan die actieve zit. Swopper bureaustoelen zijn hiervoor de perfecte keuze. Ze zien er stijlvol uit, zijn ergonomisch en stimuleren de actieve zit.

Meer zuurstof in de hersenen

Wist je dat een actieve zit bewezen effectief is voor de productiviteit? Wanneer men passief zit, zal het lichaam ook trager gaan werken. Bovendien worden de ingewanden zwaarder belast door een verkeerde houding. Hierdoor zal er minder zuurstofrijke energie in de hersenen terecht komen. Hoe minder zuurstof, hoe vermoeider jij je zult voelen. Uitgeblust. Nergens zin in. Weinig creatief.

Bij een actieve zit is dit juist precies het tegenovergestelde. Niet alleen zit je actief, maar je lichaam is ook veel drukker in de weer. Hierdoor krijg je veel zuurstof in de hersenen en ben je dus beter in staat om creatief te werk te gaan. Je zult merken dat het werken je beter af gaat. Bovendien voel je je aan het einde van de dag veel energieker.

VorigeNieuwe omheining bij school nodig? Dit zijn de mogelijkheden
VolgendeHandreiking Beeldvorming onbedoelde zwangerschap
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter