Dingen die we niet op school leren, maar wel belangrijk zijn!

Als docenten weten wij natuurlijk als geen ander welke vakken er in het onderwijs onderwezen worden. Van lastige wiskundesommen tot de grammatica van een vreemde taal, we brengen onze leerlingen veel bij. Het gaat hier echter vaak wel om hele specifieke informatie, kennis waarbij je je weleens kunt afvragen hoe groot de meerwaarde is voor het dagelijks leven. Dit punt komt ook steeds vaker terug in (politieke) discussies. Wat wel en niet nuttig is binnen het onderwijs, gaan wij verder niet bepalen. Wel lichten wij een aantal zaken uit waarvan wij denken; bést handig om te weten!

Je huishoudboekje

Er zijn vakken die over geld gaan, zoals economie, maar dat gaat vaak over het grote plaatje zoals de landelijke of mondiale economie. Maar de kleinere variant, het eigen huishoudboekje, blijft nogal onderbelicht. Dit is zonde, want het is een onderwerp waar daadwerkelijk íedereen in zijn leven mee te maken krijgt. Jongeren die van huis uit geen gedegen financiële opvoeding meekrijgen realiseren zich vaak niet de hoogte van vaste lasten, het moeten doen van belastingaangifte, en de mogelijkheden tot toeslagen. Meer aandacht hiervoor vinden wij een dikke aanrader.

Andere financiën

Naast de lopende zaken op het gebied van financiën, verbazen wij ons er ook nogal eens over dat er niet meer stilgestaan wordt bij zaken als het afsluiten van een hypotheek. Dit is vaak zeer complex en veel mensen snappen er in eerste instantie niks van. Ook over zaken als investeren in aandelen en bijvoorbeeld crypto horen wij weinig terug. Zaken die vandaag de dag toch zeer gangbaar zijn geworden. De uitleg van een platform zoals biticodes is op zichzelf al heel overzichtelijk en kan jongeren triggeren verder te denken dan vandaag de dag.

Leren ondernemen

Steeds meer jongeren besluiten ZZP’er of ondernemer te worden. Iets wat wij als een zeer positieve ontwikkeling zien. Toch zien wij ook veel goede voornemens stranden, omdat het proces te complex is. Daarom is een lesje ‘je eigen bedrijf beginnen van A tot Z’ wat ons betreft een mooie toevoeging op het curriculum!
Wij zijn ons ervan bewust dat er een lerarentekort is én er maar 24 uur in één dag zitten. Maar als wij tóch een kleine suggestie mogen doen wat betreft voorkeuren voor extra lessen; lees bovenstaande!

VorigeFinanciële tips voor je leerlingen
VolgendeDe top 5 must-haves voor docenten in het nieuwe schooljaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter