Financiële tips voor je leerlingen

Je doceert je leerlingen natuurlijk zo goed mogelijk het vak van jouw expertise; of dat nu Frans, economie of wiskunde is. Maar je wilt bovenal dat ze goed terechtkomen in de toekomst. Hier een steentje aan bijdragen is iets wat iedere docent graag doet. Jongeren motiveren is één van de mooiste dingen die er is. Een onderdeel van een goede toekomst voor jongeren is een gedegen financiële huishouding. Welke algemene tips je jongeren hiervoor kunt meegeven, zonder dat je per se economiedocent bent? Wij zetten ze op een rij.

Klus bij!

Niet iedere jongere heeft tijd om een volwaardige bijbaan te nemen, maar stimuleer íedereen om iets te doen naast school waarvoor hij of zij betaald krijgt. Van vakkenvullen, een krantenwijk tot in de horeca; alles is goed. Een bijbaan creëert namelijk veel meer dan geld, het creëert ook een bewustzijn waar het gaat om het feit dat ‘niets voor niks komt’. Een hele leerzame levensles voor de meeste jongeren. Ook brengt het ze zaken bij zoals omgaan met gezag en het naleven van regels.

Een appeltje..

Naast dat leerlingen -en zeker pubers- van alles ‘nodig’ hebben zoals dure sneakers en de laatste iPhone, is het ook goed hen het belang van sparen bij te brengen. Een slimme jongen en meid is tenslotte op zijn of haar financiële toekomst voorbereid. Ga hierbij niet alleen voor de traditionele en misschien tikje saaie opties zoals sparen op een spaarrekening.

Maak het ook leuk voor ze en raad ze aan zich eens te verdiepen in beleggingsapps en zaken als crypto. Zolang zij dit met overzichtelijke bedragen doen en via een betrouwbaar medium weet je zeker dat er geen grote negatieve gevolgen zullen zijn. De site https://bit-indexprime.app/nl/ is hiervoor zeer geschikt. Geef wel altijd bij je leerlingen aan dat ze moeten investeren met eerlijk verdiend geld en niet met geleend geld. Dat laatste kan namelijk wél grote gevolgen hebben.

Kortom; wanneer jij je leerlingen daadwerkelijk wat verder wilt helpen in het leven is het aan te raden buiten de eigen kaders te denken van jouw expertise, en ook algemene levenslessen mee te geven. Een gedegen financiële toekomst maakt hier zeker weten een onderdeel van uit. Schroom echter niet hen ook op de risico’s en gevaren te wijzen, want deze zijn er ook. Er bevinden zich veel mensen met duistere plannen op deze gebieden, leerlingen hierbij helpen geeft je veel voldoening!

VorigeLerarentekort op speciaal onderwijs, waar ligt dat aan?
VolgendeDingen die we niet op school leren, maar wel belangrijk zijn!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter