Volop kansen om te verduurzamen op school

We moeten allemaal aan de slag met verduurzamen. Voor de één heeft dat meer effect dan voor een ander. De verduurzaming van een klein appartementje haalt op landelijk niveau niet heel veel uit. De verduurzaming van een school echter, is van een heel ander kaliber. De meeste scholen behoren namelijk tot de grootverbruikers. Dit betekent ook dat betekent ook dat scholen een aanzienlijk deel van de inkomsten kwijt zijn aan energie. Verduurzamen is voor een school daarom niet alleen goed het voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Verduurzamen kan op verschillende manieren. Denk aan isoleren, maar ook aan het plaatsen van zonnepanelen. Grofweg gesteld zijn er twee manieren voor een school om te verduurzamen, namelijk door energie te besparen of door zelf energie op te wekken.

Zelf energie opwekken

Door zelf duurzame energie op te wekken, heeft een school minder energie nodig afkomstig van fossiele brandstoffen. Zelf energie opwekken kan op verschillende manieren, maar zonnepanelen zijn zonder twijfel de populairste en handigste manier om energie op te wekken. Scholen hebben daarbij een voordeel als het gaat om mogelijkheden zonnepanelen te plaatsen. Veruit de meeste scholen hebben namelijk een groot en vlak dakoppervlak. Zonnepanelen kunnen daarop zeer goed geplaatst worden.

Het vergt enig uitzoekwerk om erachter te komen welke zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden en op welke manier. Zonnepanelen kopen is dan ook niet zomaar gedaan, maar zeker de moeite waard. Doordat de techniek achter zonnepanelen snel beter wordt en het rendement omhoog schiet, wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter. Toch is het zo dat zonnepanelen, zeker een groot aantal voor een groot dak, erg prijzig kunnen zijn. Gelukkig zijn er verschillende hulpregelingen waarmee scholen bijvoorbeeld een subsidie of speciale lening kunnen krijgen van de overheid.

Verduurzamen met isolatie

Verduurzamen kan ook door energie te besparen. De grootste besparing is te realiseren met isoleren, vooral wanneer het gaat om een oud gebouw. Met isoleren zorg je ervoor dat warme lucht het gebouw niet te snel verlaat, en koudere lucht het gebouw niet teveel binnenkomt. Logischerwijs hoeft de kachel dan minder te branden waardoor energie bespaard wordt.

Let er wel op dat het isoleren van de school er ook voor kan zorgen dat de ventilatie in lokalen minder wordt. Isoleren zou altijd moeten gebeuren in combinatie met een goed ventilatiesysteem. Vooral in deze tijd van corona is ventilatie van groot belang in de klas.

VorigeBibliotheken stimuleren kinderen om te blijven ‘Vakantielezen’
VolgendeTips die je aan ouders kunt geven over smartphone gebruik
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter