Bibliotheken stimuleren kinderen om te blijven ‘Vakantielezen’

Vanaf morgen lanceren 93 bibliotheekorganisaties in heel Nederland de zomerleescampagne voor kinderen: Vakantielezen. De campagne is gericht op kinderen van 6 tot 9 jaar en stimuleert hen om tijdens de vakantie vooral te blijven lezen. Zes bekende kinderboekenauteurs schreven speciaal voor dit leesproject verhalen. Gedurende de hele zomer kunnen kinderen met hun ouders via Vakantie-lezen.nl of in een deelnemende bibliotheek fictieve vakantielanden bezoeken om hun leesniveau spelenderwijs op peil te houden.

Het is een bekend fenomeen: de zogenaamde leesdip die kan optreden als kinderen tijdens de zomermaanden minder regelmatig lezen dan op school. Vooral voor beginnende lezers is het belangrijk dat ze tijdens de zomervakantie blijven oefenen en geen ‘leespauze’ nemen.

‘Bij het ontwikkelen van Vakantielezen richtten we ons dan ook met name op kinderen uit groep 3 en 4’, licht projectleider Vakantielezen Jolanda Robben van Biblionet Groningen toe. ‘Met avontuurlijke verhalen en opdrachten waarmee ze online of in de bibliotheek gaan schatgraven, proberen we op een leuke manier het leesniveau van kinderen op peil te houden. En omdat de kinderen samen met hun ouders of verzorgers een team vormen, stimuleren we meteen de taalomgeving van een heel gezin.’

Iedereen leest mee

Vakantielezen is toegankelijk voor alle geïnteresseerde kinderen; om mee te doen hoeven ze geen lid te zijn van de bibliotheek. Kinderen die meer willen lezen, zijn van harte welkom in de bibliotheek. Vanaf morgen, 1 juli 2022, kunnen kinderen en jongeren tot 18 jaar in heel Nederland gratis lid worden van de bibliotheek. Het gratis jeugdabonnement geeft ook toegang tot duizenden e-books en luisterboeken, allemaal te lezen via de online Bibliotheek-app.

Via www.vakantie-lezen.nl reizen gezinnen langs zes landen waar ze per land een schat moeten zoeken om kans te maken op een prijs. Deelnemen aan Vakantielezen kan thuis. In een aantal van de deelnemende bibliotheken zijn ook extra speurtochtmaterialen en een leespaspoort beschikbaar.

Verhalen van bekende kinderboekenschrijvers

Zes bekende kinderboekenauteurs schreven per land een avontuurlijk, grappig of griezelig verhaal. Zo schreef Manon Sikkel een verhaal over Avonturenland, Paul van Loon over De Griezelkust, Milouska Meulens over Dierenrijk, Tosca Menten over Lachland, Annemarie Bon over Sprookjeseilanden en Harmen van Straaten over Sportmanië. De zes verhalen zijn in de nazomer als e-book te lezen via Jeugdbibliotheek.nl en de online Bibliotheek.

VorigeKinderen leren beter Engels door naar series te kijken
VolgendeVolop kansen om te verduurzamen op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter