Tips die je aan ouders kunt geven over smartphone gebruik

In de gemiddelde klas, zeker op de middelbare school, is geen leerling meer te vinden die géén mobiele telefoon heeft. Iedereen is tegenwoordig altijd en overal in de lucht. We zien dan ook dat het aantal vragen vanuit ouders over hoe je om moet gaan met het telefoongebruik van je kinderen enorm toeneemt. Natuurlijk staan de beste stuurlui aan wal, maar toch kun je als docent wel de nodige tips en tricks delen. Hier een aantal op een rijtje!

De kosten?

Om maar meteen bij een belangrijk vraagstuk te beginnen; Wie gaat dat betalen? Wij raden in ieder geval aan om niet klakkeloos alles voor je kind te betalen. Waarschijnlijk hebben ze zelf al de duurste IPhone uitgezocht en willen ze per se dat model. Het is goed om hier het gesprek over aan te gaan, geeft ze voorbeelden van alternatieven die ook mogelijk zijn maar een stuk voordeliger. Denk aan een Xiaomi 11 lite, een topkwaliteit telefoon maar een stuk voordeliger. Hoe je de betaling uiteindelijk ook doet, doe het in ieder geval in goed overleg en met een eigen inbreng. Ook het afsluiten van een databundel zonder limiet is geen goed idee, voor je het weet krijg je een rekening die door het plafond schiet.

Doe bewust

De aanschaf van een nieuwe telefoon is ook goed om een stukje bewustwording aan te brengen bij je kind. Moet hij per se nieuw zijn? Een refurbished optie is vaak minstens zo goed en een stuk voordeliger. Ook is dit natuurlijk een duurzamere keuze. Ook de Fairphone is daarbij een goede optie, de Fairphone 4 is van een Nederlands bedrijf dat duurzaamheid super hoog in het vaandel heeft staan. Een verantwoorde keuze dus wat meteen een stukje omgevingsbewustzijn met zich meebrengt.

De doos

Natuurlijk kun je je kind niet verbieden om zijn of haar telefoon te gebruiken. Maar je kunt wel bepaalde waardevolle momenten binnen je gezin actief bewaken. Dit kun je doen door de aanschaf van bijvoorbeeld een speciale doos. Doe hier de telefoons in, ook die van jezelf, tijdens het eten. Hierdoor wordt niemand aan tafel afgeleid door de aanwezigheid van een telefoon en kom je ook nog eens tot echt goede gesprekken. Hier vaart iedereen wel bij, ook jij zelf.

Kortom, anno 2022 kun je niet meer om de smartphone heen maar je kunt het gebruik en de aanschaf als ouders wel reguleren. Hoe je dit doet zie je in bovenstaande tips. Het is wel goed om in het oog te houden dat goed voorbeeld doet volgen. Dus houd je eigen gebruik ook in de gaten en sta ervoor open wanneer hier vanuit je kinderen kritiek op komt!

VorigeVolop kansen om te verduurzamen op school
VolgendeLesmethode Maakkunde met nieuwe digibordlessen online
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter