Kinderen leren beter Engels door naar series te kijken

Engels leren kan nogal abstract zijn voor kinderen. Regels zoals Present Simple of Past Simple en sterke werkwoorden in het Engels opdreunen, kan vermoeiend werken. Films en series kijken daarentegen werkt vaak goed om de taal en context in je op te nemen. Maar hoe pak je dat aan?

Laat kinderen zelf een serie kiezen

Het is belangrijk dat leerlingen zelf kunnen kiezen welke serie ze goed vinden om te kijken. Een goede serie om Engels te leren, is een serie die makkelijk te begrijpen en volgen is. De hitserie Friends, over een vriendengroep in New York, is al jaren een populaire serie om Engels beter onder de knie te krijgen. Je kunt deze serie volgen op HBO Max, nadat het eerst een tijdje werd aangeboden door Netflix. Friends is voor veel mensen herkenbaar en bijzonder makkelijk te volgen door de simpele dialogen. Toch zullen sommige leraren Engels liever zien dat je de juiste Britse uitspraak leert. In dat geval zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een serie als The Crown of Bridgerton. Voor de kleinsten zijn films en series bedoeld voor kinderen ideaal. Denk bijvoorbeeld aan de Engelse versie van Frozen. Zeker als de kinderen de film al in het Nederlands kennen, is het herkennen van woorden in een Engelse versie makkelijker.

Zet de ondertiteling aan

Hoever een kind ook is met de taalontwikkeling, het is belangrijk om de ondertiteling aan te zetten in het Engels of Nederlands. Met Nederlandse ondertitels zouden de kinderen de taal kunnen herkennen en woorden kunnen leren. Met Engelse ondertiteling is het dan weer makkelijker om Engelse zinsopbouw en grammatica te herkennen en onder de knie te krijgen. In beide gevallen werken ondertitels als een vergemakkelijking om de serie te begrijpen. Omdat we nooit Engels als moedertaal spreken blijft het moeilijk om sommige binnensmondse of snel uitgesproken zinnen te verstaan. Misschien realiseer je je dat als leraar Engels ook wel en soms kunnen we zelfs moeite hebben om Nederlands gesproken films te volgen zonder ondertitels.

Vertoon films in de klas of geef huiswerk op

Of je de films en series nu vertoont in de klas, of opgeeft als huiswerk, het is in beide gevallen een goede manier om meer verdieping te geven aan de Engelse lessen en kinderen iets mee te geven om te doen. Je kunt daarbij vragen stellen over de series en films en kinderen vragen wat ze precies gezien hebben en wat ze ervan vonden. Het is daarbij ook belangrijk de kinderen een bepaalde routine mee te geven om Engels te leren en ze te laten ontdekken welke series en welke manieren om de taal te leren zij prettig vinden.

Vorige8 leuke cadeau ideeën voor de juf of meester aan het eind van het jaar
VolgendeBibliotheken stimuleren kinderen om te blijven ‘Vakantielezen’
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter