LED verlichting: verlichting tegen hoofdpijn in de klas

Hoofdpijn. Het is iets wat helaas bij veel mensen voorkomt. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan door een krampachtige, verkeerde houding waarbij je met de schouders te veel opgetrokken zit. Het kan ook komen doordat je teveel moet turen, omdat de kwaliteit van je zicht achteruit is gegaan. Maar wist je dat lampen ook hoofdpijn kunnen veroorzaken? Als jezelf vaak hoofdpijn ervaart aan het einde van de schooldag en je leerlingen klagen ook over hoofdpijn, dan kan het zomaar aan de verkeerde verlichting in het klaslokaal komen. Als je betere verlichting zoekt, dan vind je die zeker op deze pagina van Bespaardeals.

Belang van goede verlichting

Als de zon volop schijnt, dan hoeven de lampen in het klaslokaal soms niet eens aan. Maar op duistere en donkere dagen is deze verlichting heel belangrijk. Goede verlichting zorgt er namelijk voor dat je je niet al te veel hoeft in te spannen bij het lezen en schrijven bijvoorbeeld. Hierdoor kun je je beter concentreren; als docent op de lesstof en als kind op wat de docent vertelt. Des te minder het lichaam zich hoeft in te spannen, des te makkelijk kun je je focussen op de taak die voor je ligt. Om iedereen in de klas van goed licht te kunnen voorzien, kiezen veel scholen voor TL-verlichting. TL-buizen geven heel veel licht af, maar kunnen ook verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Flikkerende buizen

Als hoofdpijn wordt getriggerd door de verlichting in de klas, dan kan dat door verschillende oorzaken komen. Soms zien we het niet eens bewust, maar ouderwetse TL-buizen kunnen op een bepaalde frequentie gaan flikkeren. Deze flikkering nemen je ogen en hersenen wel waar en als je hoofdpijn krijgt van licht, dan is dit een gevaarlijke trigger. Soms gaat het flikkeren gepaard met heel hoge zoemgeluiden, welke ook voor migraineklachten kan zorgen. Het geflikker van het licht zorgt ook voor vermoeidheid, een lagere productiviteit en het verhoogt de kans op een epileptische aanval. Daar wordt de schooldag niet leuker van.

LED verlichting

Krijgen jij of je leerlingen hoofdpijn van licht dan is het goed om eens kritisch naar de verlichting in het klaslokaal te kijken. Welke TL-buizen worden er gebruikt? Zijn dit nog gewone, ouderwetse lampen, dan kun je deze vervangen door LED buizen. Deze zijn namelijk flikkervrij. Dat wil zeggen dat ze niet een flikkering geven, zoals gewone TL-verlichting dat wel kan doen en een egaal, rustig licht over de ruimte verspreiden. Overigens is het goed om dan wel meteen te kijken naar de verlichtingsdriver in het plafond. Een slechte of verouderde TL-bak kan namelijk ervoor zorgen dat ook LED buizen gaan flikkeren. Dat komt dan niet door de lamp, maar doordat de aanvoer van energie niet goed gaat. En als dat het geval is, zal je er alsnog hoofdpijn van krijgen.

Kleurintensiteit

Het fijne aan LED verlichting is dat je deze in verschillende kleursterktes kan uitzoeken. Zo is er warm licht, met een gele gloed en heel koud, steriel wit licht. Wist je dat het voor school- en kantoordoeleinden vooral heel fijn is om te werken in zo helder mogelijk, wit gekleurd licht? Het geeft je namelijk rust aan de ogen en dat scheelt aanzienlijk in het krijgen van hoofdpijn. Overigens zorgt het fellere, witte licht er ook voor dat iedereen alert blijft in de klas en zijn werk goed en geconcentreerd kan doen. Het warme, meer gele licht is meer geschikt voor het creëren van een gezellige, warme sfeer. Dat is misschien wel een beter idee voor de kantine of voor een ruimte waar je samen kan relaxen.

Investeren tegen hoofdpijn

Het vervangen van de lampen in een klaslokaal of de hele school kan natuurlijk aardig in de papieren lopen. Daarom kies je voor een goede Bespaardeal. Aan de andere kant weet je wel dat de docenten en de leerlingen veel minder zullen verzuimen, omdat ze hoofdpijn of migraine hebben gekregen door het licht. Overigens kan hoofdpijn door licht ook veroorzaakt worden door LED verlichting. Dat heeft vooral te maken dat ieder mens anders is. De een is gevoelig voor hoge, de andere voor lage frequenties. Heeft je leerling of een docent wel heel vaak hoofdpijn en heb je alle lampen vervangen in school, dan kun je ook eens een gesprekje met diegene aangaan. Misschien wordt de hoofdpijn wel veroorzaakt door stress of faalangst. Op die manier investeer je ook in je leerling of collega en tegen hoofdpijn. Daar wordt een schooldag alleen maar leuker van.

VorigeWebshop beginnen naast je baan? Dit zijn de voordelen
VolgendeHoe kun je de kantine in je school verbeteren?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter