4 tips voor een betere verlichting voor het nakijken van proefwerken

Als je als docent thuis lessen voorbereidt en proefwerken nakijkt, is het belangrijk om de plek waar je werkt goed te verlichten. Dan kun je je immers goed concentreren en beter werk leveren. Dit zijn vier tips voor een goed verlichte werkplek:

1. Maak gebruik van natuurlijk licht
Natuurlijk licht is ideaal omdat het prettig is voor je ogen en daarnaast geen kosten met zich meebrengt. Houd wel rekening met waar het licht vandaan komt. Een raam dat zich achter je bevindt, zal vrijwel zeker een hinderlijke schittering op je computer veroorzaken.

Je moet misschien ook rekening houden met direct zonlicht, dat op bepaalde momenten van de dag voor een overweldigende schittering kan zorgen. Om hier geen last van te hebben, kunnen zonneschermen helpen. Een rolgordijn of zelfs een staand scherm voldoen ook.

Het is overigens het beste om natuurlijk licht vóór of naast je bureau te hebben. Je kunt de werkplek ook naar het noorden richten, zodat het zonlicht op geen enkel moment van de dag voor hinderlijk fel licht zorgt.

2. Creëer taakverlichting
Voor jouw avondwerk als docent kies je een goede lichtbron. Een verstelbare bureaulamp kan het licht precies daar brengen waar je het nodig hebt.

3. Voorkom schaduwen
Als je met je rechterhand schrijft, kunnen je hand en arm schaduwen werpen als de werkverlichting ook aan de rechterkant is geplaatst. Het beste plaats je deze dan ook aan de andere kant dan je schrijfhand. In het geval van rechtshandigheid, plaats je een lamp dus het beste aan de linkerkant.

4. Verhoog de aantrekkelijkheid van je werkruimte
Je hebt gezorgd voor voldoende en aangenaam natuurlijk licht voor overdag en goed licht voor ’s avonds. Naast deze functionele verlichting kun je de aantrekkelijkheid van je werkplek verhogen en de ruimte een fijne sfeer geven door decoratieve verlichting en accentverlichting toe te voegen.

Als je ingespannen werkt, kan het fijn zijn om tijdens je werk even de aandacht op iets anders te richten. Accentverlichting vestigt de aandacht op mooie voorwerpen of andere aantrekkelijke elementen in de ruimte. Gebruik hiervoor spotjes met ledlampen die helder licht geven. Decoratieve verlichting, zoals wandlampjes, geven de ruimte sfeer.

VorigeNederlandse leercultuur voor het eerst in kaart gebracht
VolgendeDrie lessen over duurzaamheid; van spouwmuurisolatie tot duurzame fashion
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter