Welke voeding is goed voor de hersenen?

Naast een goede nachtrust is ook goede voeding essentieel om je goed te kunnen concentreren en om goed informatie te kunnen onthouden. Hierbij is het belangrijk op te merken dat een enkele voedingsstof niet direct een positief effect heeft op bijvoorbeeld je mogelijkheid om informatie op te nemen, maar dat het vrijwel altijd gaat om een juiste mix van voedingsstoffen die samenwerken.

Voedingsstoffen – vitaminen en mineralen

Het belangrijkste is om tot een goede en gezonde mix te komen van de verschillende vitaminen en mineralen, vooral omdat verschillende voedingsstoffen er juist samen voor zorgen dat je je bijvoorbeeld goed kunt concentreren. Dat gezegd hebbende is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vooral de vitaminen uit de B-groep belangrijk zijn voor onze hersenen. B-vitaminen hebben namelijk een positieve invloed op de communicatie tussen zenuwcellen. Vooral vitamine B6 is erg belangrijk voor de concentratie. Vitamine B6 werkt echter sterk samen met vitamine B7/B8 (biotine). Biotine heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Een tekort aan biotine heeft een nadelig effect op ons slaapgedrag en veroorzaakt vermoeidheid. Daarmee is een tekort aan biotine merkbaar wanneer je geconcentreerd moet blijven.

Naast de vitaminen, zijn er enkele mineralen die ook belangrijk zijn voor een goede concentratie. Het belangrijkste mineraal is magnesium. Magnesium is in verband gebracht met de concentratie en de mogelijkheid om informatie te onthouden. Magnesium heeft daardoor een positief effect op het leervermogen en de concentratie. Naast magnesium zijn ook vetzuren zoals Omega-3 belangrijk voor de hersenen. Daarnaast is het belangrijk om tot een goede verhouding te komen in de verschillende vitamimen en mineralen. Een optimale verhouding zorgt voor het beste resultaat.

Voedingsmiddelen – van avocado tot water

Het perfecte breinvoedsel zou zowel B-vitaminen, magnesium en vetzuren bevatten. B-vitaminen zijn vooral te vinden in voedsel als peulvruchten, eieren, vlees en vis. Magnesium zit vooral in volkorenproducten en noten. Een mix van deze producten zou de concentratie ten goede moeten komen.

Naast deze voedingsmiddelen is het ook belangrijk voldoende water binnen te krijgen. Het liefst in de vorm van puur water, maar ook via de inname van thee of koffie is het lichaam goed te hydrateren.

Welke voeding juist niet?

Om een goede concentratie en een goed leervermogen te behouden, doe je er goed aan enkele voedingsmiddelen te laten staan. Het gaat dan vooral om bewerkte voedingsmiddelen zoals witbrood, frisdrank, chips en snoep. Deze bewerkte voedingsmiddelen hebben een negatief effect op het brein waardoor ook concentreren en leren moeilijker wordt.

VorigeFlexibel thuiswerken binnen het onderwijs
Volgende8 leuke cadeau ideeën voor de juf of meester aan het eind van het jaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter