Flexibel thuiswerken binnen het onderwijs

Thuiswerken is de laatste jaren steeds meer de norm geworden. Het hybride werken komt steeds meer in bedrijven voor en zo ook in het onderwijs. Veel studenten volgen colleges ook vanuit thuis, het is makkelijk en bij sommige colleges is het niet nodig om fysiek aanwezig te zijn. Voor leraren is het belangrijk dat ze natuurlijk een fijne werkomgeving hebben thuis. Het is slim om te kijken hoe je het thuiswerken zo efficiënt mogelijk inricht. We zetten hier wat tips op een rij waar je aan moet denken om een fijne thuiswerksituatie te creëren binnen het onderwijs.

Het aanschaffen van meubelen
Wanneer je veel thuis aan het werk bent is het slim om te kijken welke ruimte je het beste kunt gebruiken. Het moet een ruimte zijn waar een goede internetverbinding is en waar niet te veel rommel staat. Je wilt natuurlijk niet dat het een te kleine ruimte is en je er bijna niet kunt bewegen. Een goed bureau kopen helpt om een fijne werkplek te realiseren. Je zit natuurlijk veel achter het bureau en het is belangrijk dat deze kwalitatief goed is. Hetzelfde geldt voor een bureaustoel, de verlichting in de kamer en apparatuur die je gebruikt. Veel mensen kiezen ervoor om een tweede scherm en een goede koptelefoon aan te schaffen. Hiermee zorg je voor jezelf voor overzicht en ben je goed hoorbaar voor anderen. Wanneer je gaat presenteren aan studenten moet de boodschap natuurlijk goed overkomen. Het is fijn dat je dan voor jezelf alles inzichtelijk op het scherm hebt staan.

Een goede voorbereiding en duidelijk verhaal
Studenten zijn vaak sneller afgeleid wanneer ze vanuit thuis onderwijs krijgen. Het is slim om als docent de les goed voor te bereiden zodat de boodschap goed overkomt. Zorg ervoor dat je de presentaties niet te ingewikkeld maakt, studenten haken dan namelijk sneller af. Je wilt dat het een interactieve les is en dan kun je aan de studenten vragen of ze allemaal hun scherm aan willen zetten. Het contact met de studenten is dan beter en je kunt makkelijker vragen stellen. Het is slim om als docent ook de mogelijkheid te bieden dat ze de vragen naar je kunnen chatten. Voor sommige studenten is het een drempel om via de microfoon een directe vraag te stellen. Bij online lessen is het belangrijk dat de communicatie tussen de docent en student goed verloopt.

Blijven bewegen tijdens thuiswerken
Veel docenten willen natuurlijk wel blijven bewegen. Je kunt ervoor kiezen om een staand bureau te hebben zodat je niet vele uren achter je bureau zit. Sommige docenten kiezen er ook voor om een stoelfiets onder het bureau te zetten. Je blijft dan toch nog in beweging en zit niet alleen maar stil. Het is goed voor je om tijdens de pauzes ook even een stukje te wandelen of te fietsen. Het is daarbij ook slim om te kijken naar ergonomische meubelen zodat je houding altijd goed is. Je wilt natuurlijk niet dat je uiteindelijk lichamelijke klachten krijgt van het thuiswerken.

Kortom, het is slim om een fijne thuissituatie te creëren om zo goed les te kunnen geven. Flexibel thuiswerken zorgt daarbij voor een leuke afwisseling.

Vorige70 procent leerkrachten maakt zich zorgen om leerniveau na sluiting scholen
VolgendeWelke voeding is goed voor de hersenen?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter