Albeda geeft jonge mantelzorgers een gezicht

Opening fototentoonstelling ‘Zie je mij?’ over jonge mantelzorgers
Donderdag 2 juni | 13.00-13.45 uur | Rosestraat 1101, Rotterdam


Op donderdag 2 juni opent ROC Albeda een speciale fototentoonstelling over jonge mantelzorgers. De tentoonstelling is een initiatief van fotograaf én mantelzorger Vera Duivenvoorden en is bedoeld om mantelzorg onder jongeren een gezicht te geven. In samenwerking met het Trajectbureau van Albeda en de Rotterdamse organisatie DIA wordt een programma ontwikkeld om mbo-studenten die zich herkennen in het verhaal te bereiken en ondersteunen. In de week van de jonge mantelzorger (1-7 juni) vraagt Albeda speciale aandacht voor deze groep jongeren. Zo worden naast de expositie ook gastlessen voor studenten verzorgd door Vera Duivenvoorden, jonge mantelzorgers, ondersteuningsmedewerkers van het Trajectbureau en de Rotterdamse organisatie DIA. Aan de opening op 2 juni nemen deel:

• Fotograaf, mantelzorger en bedenker van het fotoproject 'Zie je mij?' Vera Duivenvoorden, Julian en Hanane beiden ervaringsdeskundigen en geportretteerden vertellen over hun persoonlijke ervaringen en het belang van de expositie.
• Ron Kooren, college van bestuur Albeda, Patrick Karreman, teamleider ondersteuning Albeda Trajectbureau en Michiel Grauss, voormalig wethouder armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg, Gemeente Rotterdam gaan in op het belang van goede ondersteuning aan deze jongeren.
• Aansluitend gaan jonge mantelzorgers in gesprek met Ron Kooren, Michiel Grauss en Nina Struik (trajectbegeleider Albeda) onder leiding van Gerdien Hoogmoed-Compagnie, directeur Trajectbureau.

1 op de 5 jongeren is mantelzorger
Gemiddeld geeft één op de vijf jongeren thuis mantelzorg en mogelijk is dat aantal onder studenten in Rotterdam Zuid nog hoger. Het combineren van een studie, een sociaal leven en mantelzorg is niet eenvoudig. Het kan zelfs leiden tot studievertraging en -uitval. Een zieke ouder, een gehandicapt broertje of een zus met een vorm van autisme. Veel jongeren hebben hier dagelijks mee te maken, maar realiseren zich niet dat ze mantelzorg verlenen. Ook opgroeien in een gezin waar iemand extra zorg nodig heeft is een vorm van mantelzorg. Want zorgen maken kan voor jongeren een zware belasting zijn.

Ondersteuning Trajectbureau tijdens studietijd
Het Trajectbureau ondersteunt studenten gedurende hun hele studie bij Albeda. Mantelzorg door jongeren is een onderbelicht thema. Soms is iemand zichzelf er niet eens bewust van. Dan is de kans groot dat de student niet de ondersteuning krijgt terwijl die wel beschikbaar is. Voor de studenten van Albeda is op iedere schoollocatie een ondersteuningsteam aanwezig. Zij kunnen praktische tips geven, zaken regelen of met de opleiding afspraken maken over bijvoorbeeld maatwerk waardoor de student ontzorgd wordt. Albeda werkt hierin samen met DIA en de Mantelfoon.

Over de tentoonstelling en fotograaf Vera Duivenvoorden
Hoe is het om op te groeien als jonge mantelzorger? Vera volgde vier jongeren – Bieneke, Julian, Jeltje en Hanane – op zoek naar een antwoord. Samen met Vera, die persoonlijk ook met deze vragen geconfronteerd wordt, nemen de jongeren je mee in hun leefwereld en laten je zien hoe het is om samen te leven met iemand die extra zorg nodig heeft. Hoe vinden zij de ruimte voor hun eigen ontwikkeling? Waarin maakt het je rijker en wat zijn de moeilijkheden? Hoe zorg je ervoor dat je niet onzichtbaar wordt?

'Zie je mij?' is een idee van fotograaf Vera Duivenvoorden en werd ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met MEE Amstel en Zaan. De verhalen van de jongeren zijn tot stand gekomen met de hulp van journalist Warda El-Kaddouri. Het project is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en Rotterdam. De foto-expositie reist langs verschillende scholen en onderwijsinstellingen in Amsterdam en Rotterdam. Ook delen de jongeren hun verhaal in gastlessen. Op deze manier willen we meer (h)erkenning creëren voor jonge mantelzorgers. Voor de expositie bij Albeda werken Vera Duivenvoorden, Trajectbureau Albeda, Gemeente Rotterdam en DIA samen. Bekijk de website www.veraduivenvoorden.nl voor meer informatie over het project.

VorigeNationale Kraanwaterdag 2022
VolgendeWaarom een creditcard voor studenten handig is
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter