Bitcoin hoort een gespreksonderwerp te zijn in de klas

Van Bitcoin wordt al eens gezegd dat het een bom onder de banken kan leggen. Het effect op de schoolbanken blijft echter uit. Enkel leerlingen lijken te spreken over cryptomunten, terwijl leerkrachten ze doodzwijgen. En dat is geen goed idee, want jongeren vinden wel degelijk hun weg naar de cryptomarkt en zijn vaak extra kwetsbaar. Dat komt onder andere omdat ze de risico's nog niet goed begrijpen en omdat ze denken dat er alleen maar winst te maken valt.

Minimumleeftijd van 18 jaar om te beleggen in cryptomunten
Op Bitcoin zelf staat er in principe geen minimumleeftijd. Bitcoin is dan ook niet gereguleerd, niet in één land gevestigd en niet in handen van een bedrijf. Net als het internet is het vrij toegankelijk. Wel is het zo dat exchanges als Binance, de bedrijven die zijn opgericht en waar je Bitcoins kan kopen, over het algemeen een minimumleeftijd van achttien jaar hanteren. Dat komt omdat ze zich moeten houden aan nationale regels of omdat ze vooral praktische problemen willen voorkomen. Overeenkomsten sluiten met minderjarigen kan namelijk al eens gedoe opleveren.

Ook in Nederland zijn er strenge regels verbonden aan de verkoop van Bitcoins. Zo moeten aanbieders een vergunning aanvragen bij de DNB, onder meer door de Europese antiwitwasregels. Verder moeten ze zich houden aan deze antiwitwasregels. Daarom vragen de meeste websites een foto van de identiteitskaart van de belegger. Op basis daarvan controleren ze dan de leeftijd.

Minderjarigen kunnen gemakkelijk investeren in crypto
Er zijn echter talloze websites waar men minder ver gaat, vaak omdat cryptobeleggers liever niet te veel persoonlijke informatie delen. Ze vragen dan wel eens om een geboortedatum of ze laten de belegger verklaren ouder te zijn dan achttien jaar, maar dit controleren doen ze niet. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het investeringsplatform bitcoin-profit.org/nl, waar minderjarigen in de praktijk heel eenvoudig een account kunnen aanmaken. Er zijn dan ook geen partijen die hier toezicht op houden. Cryptomunten vallen namelijk niet onder het AFM-toezicht en de DNB focust vooral op de antiwitwasregels, niet op de bescherming van minderjarigen.

NOS bracht vorig jaar nog het verhaal van enkele minderjarigen die honderden euro's van hun spaarrekening haalden om het in cryptomunten te stoppen. Opvallend is dat deze jongeren vaak handelen zonder veel idee te hebben van wat ze doen, dat geven ze ook zelf toe. Ze kopen niet de juiste cryptomunten op het juiste moment en dan maken ze uiteraard verlies. De meeste jongeren die de NOS-enquête invulden, belegden 50 tot 250 euro. Een groot deel van deze jongeren maakte verlies, maar er was ook een jongere die 30 euro investeerde en tienduizenden euro's winst maakte. Nadien zou hij met dat geld een goudstaaf hebben gekocht.

Onwetendheid en influencers maken jongeren extra kwetsbaar
Dat jongeren zo'n interesse hebben in cryptomunten komt door dergelijke succesverhalen, maar ook door de sociale media en de rol die influencers er spelen. Via platforms als TikTok en Instagram promoten influencers voortdurend cryptomunten, uiteraard omdat ze daar ook zelf wat aan verdienen. In chatgroepen over cryptomunten zijn er opvallend veel minderjarigen te vinden, waaronder zelfs een heleboel dertienjarigen.

Daarom pleiten steeds meer crypto-experts ervoor om ook in de klas over cryptomunten te spreken. Onwetendheid is namelijk iets dat kan worden aangepakt. Er zijn gastsprekers die van school naar school gaan om jongeren te vertellen over cryptomunten, de achterliggende technologie en de mogelijkheden, maar die het tegelijkertijd ook hebben over de risico's. Onder meer de ex-voetballer Raoul Esseboom van Cryptotakkies bespreekt het thema regelmatig in Nederlandse klassen. Cryptotakkies ontwikkelde een online leerplatform voor jongeren en jongvolwassenen die meer willen leren over de blockchain en digitaal geld.

VorigeSpoedcursus: het beste moment om een Bitcoin investering te doen
VolgendeHet Concertgebouw zoekt jong talent
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter