Cryptovaluta zoals de Bitcoin zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Bijna maandelijks worden ons nieuwe cryptovaluta gepresenteerd en de Bitcoin breekt het ene na het andere record. Omdat het er naar uit ziet dat de cryptovaluta nog wel een tijdje zullen blijven, is het handig deze nieuwe valuta ook te bespreken in de klas. Bij vakken als economie en informatica kan het zowel nuttig- als erg interessant zijn de werking- en het proces van cryptovaluta te behandelen. Voor een cursus over de Bitcoin kun je terecht op onder andere Bitcoincalculator.nl.

Cryptovaluta en economie
De Bitcoin wordt steeds meer waard. Op bijna elke kleine daling van de waarde, volgt een grote stijging. Op het moment van schrijven ligt de waarde van een enkele Bitcoin al boven de 5000 dollar. Dat terwijl de grens van 1000 dollar slechts 10 maanden eerder werd gehaald. Door overheden en het bankwezen, worden de cryptovaluta vooral gezien als bedreiging. Hoewel deze partijen op verschillende manieren hebben geprobeerd de Bitcoin tegen te houden, heeft dit tot op heden nooit voor meer dan een tijdelijke daling gezorgd. De Bitcoin stijgt in waarde door schaarste en is niet afhankelijk van inflatie. Deze schaarste ontstaat doordat er slechts een bepaald aantal Bitcoins vervaardigd kunnen worden. Het maximaal aantal Bitcoins dat vervaardigd kan worden ligt vast in de blockchain. Op zoek gaan naar nieuwe Bitcoins kan in een virtuele mijn (een lange code die ontcijferd moet worden).

Cryptovaluta en informatica
Cryptovaluta zijn digitaal. Dat houdt simpelweg in dat deze valuta niet fysiek te bewonderen zijn. Zowel het 'drukken' van nieuw geld, als de betaling met een cryptovaluta, worden digitaal verwerkt door gebruik te maken van de rekenkracht van verschillende computers. Cryptovaluta zijn opgebouwd uit een zogenaamde blockchain. Bij elke transactie wordt de blockchain weer een stukje langer. Omdat de blockchain steeds langer wordt, is het ook steeds moeilijker om een stukje code te kraken (lees: ontcijferen). Voor het ontcijferen van een stukje code, ontvangt men een vergoeding. Ook kan men op zoek gaan naar nieuw geld in de blockchain. Omdat dit een erg zware opdracht is, worden vaak verschillende computers aan elkaar verbonden om zo gebruik te kunnen maken van extra veel rekenkracht, een zogenaamde 'mining pool'.

Over cryptovaluta
Cryptovaluta, ook wel cryptocurrency of digitaal geld genoemd, zijn een nieuwe soort geld welke niet afhankelijk zijn van inflatie en niet gereguleerd worden door een overheid. Omdat het geld geheel anoniem te gebruiken is, wordt er ook door criminelen veelvuldig gebruik gemaakt van deze valuta. Zo werd er onlangs met de ransomware WannaCry, een bepaald bedrag geëist aan Bitcoins.

VorigePO-front gaat door met acties
VolgendeKabinet bezuinigt toch op onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter