Week van de Openbare Scholen

Vandaag start de ‘Week van Openbare Scholen’. Slogan van de week is ‘waar verhalen samenkomen’. Openbare scholen in heel Nederland organiseren deze week samen met leerlingen allerlei activiteiten rondom de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Dit zijn bijvoorbeeld dialoog- of debatmiddagen, (online) bijeenkomsten voor ouders of sociale acties in de buurt van de school. Hiermee laten zij aan nieuwe leerlingen en ouders zien waar de school voor staat.

De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB, de Vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen. Zij hebben vorig jaar gezamenlijk deze nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs gelanceerd.

Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting
De drie kernwaarden - gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting- bieden scholen handvaten om activiteiten en lessen te organiseren waarbij iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze week is een mooie gelegenheid voor scholen om zichzelf te profileren en aan ouders en toekomstige leerlingen te laten zien waar zij voor staan, bijvoorbeeld tijdens open dagen.

Waar verhalen samenkomen
De openbare school is een ontmoetingsplaats midden in de samenleving. Een plek waar verhalen samenkomen, waar kinderen en jongeren samen leven en samen leren. Ze geven samen vorm aan hun school als minisamenleving, waarin ruimte is voor ieders verhaal en democratische waarden. In de school worden deze waarden zichtbaar in de cultuur, de organisatie, het onderwijs en in de verbinding met de samenleving. Zo leren kinderen om te gaan met elkaars verschillen en belangrijker nog; leren zij dat verschillen er mogen zijn.

Videocampagne
De videocampagne ‘Wat is jouw verhaal?’ is dit jaar aangevuld met een compilatievideo met beelden uit het basisonderwijs en een compilatievideo, geschikt voor het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen, leerkrachten, schoolleiders, bestuurders, ouders, leerlingen en BN’ers hun verhaal over het openbaar onderwijs delen. Stichting Bravoo, een Brabantse stichting met meerdere basisscholen, heeft zelf een video opgenomen speciaal voor deze week. Deze is ook te vinden bij de andere video’s.

Tools op het kernwaardenportaal
Op het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu zijn gratis tools geplaatst die bruikbaar zijn voor verschillende doelgroepen in het primair en voortgezet onderwijs zoals leerkrachten, directeuren, bestuurders, ouders en uiteraard leerlingen. De tools raken allemaal aan (een van) de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting en veel tools passen goed binnen het burgerschapsonderwijs.

VorigeGratis cursus – Steun aan vluchtelingenkinderen
VolgendeBetere prestaties door een frisse, schone school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter