Narcisme bij kinderen: oorzaak vaak overbeschermende ouders

Kinderen die voortdurend worden beschermd door hun ouders, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van narcistische trekken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de onderzoekers is overbescherming door ouders vaak de oorzaak van narcisme bij kinderen. Dit komt omdat overbeschermende ouders hun kinderen voortdurend bevestigen in hun gedachten en gevoelens, waardoor de kinderen het idee krijgen dat ze altijd gelijk hebben en onschendbaar zijn.

"Overbeschermende ouders creëren vaak een omgeving waarin kinderen niet worden uitgedaagd om te groeien en te leren van hun fouten", zegt narcisme coach Alain van Narcismewijzer.nl "In plaats daarvan worden ze voortdurend bevestigd in hun gedachten en gevoelens, waardoor ze het idee krijgen dat ze altijd gelijk hebben en onschendbaar zijn."

Dit kan ertoe leiden dat kinderen narcistische trekken ontwikkelen, waarbij ze vaak overmatig geïnteresseerd zijn in hun eigen behoeften en gevoelens, en weinig aandacht hebben voor de gevoelens en behoeften van anderen.

Geef kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen

Het kan soms helpen om kinderen de ruimte te geven om zichzelf te ontdekken en hun eigen problemen op te lossen in plaats van hen constant te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je ze toestaat om af en toe fouten te maken en van hun fouten te leren, in plaats van hen altijd te behoeden voor mogelijke mislukkingen. Vaak zie je dat de moeder of vader van het kind ook narcistische trekken vertoont

Op deze manier kunnen kinderen leren om hun eigen beslissingen te nemen en zelfvertrouwen te ontwikkelen, in plaats van afhankelijk te zijn van de bescherming en beslissingen van hun ouders. Het is ook belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je kind over hun gedrag en hun gevoelens, zodat ze leren om hun eigen emoties te begrijpen en te reguleren.

Kijk voor meer informatie op Narcismewijzer.nl

VorigeFijne vakantiebestemmingen voor elke docent, in eigen land of vlak over de grens
VolgendeCo2 meters in de klaslokalen, hoe goed is de luchtkwaliteit?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter